Jachthaventje aan de Sifons in Damme ?

Redactie KW

“Wij willen dat de Damse Vaart ook in de toekomst een provinciedomein blijft”. Dat antwoordde gedeputeerde Dirk De fauw (CD&V) vandaag in de provincieraad op een vraag van Kurt Ravyts (Vlaams Belang) over de toekomst van de vaart Brugge-Sluis. Toch sluit hij niet uit dat er aan de Sifons in Damme een jachthaventje zou kunnen komen.

“Al sinds 2003 wordt niet alleen de Damse vaart, maar ook de wegen en bomenrijen errond, beschouwd als provinciaal domein”, aldus De fauw. “Wij staan dan ook in voor het onderhoud en de investeringen naar de toekomst toe. Maar enige tijd geleden werden wij gecontacteerd door de NV Waterwegen en Zeekanaal, die stelde dat alles wat bevaarbare waterlopen is in Vlaanderen eigenlijk hun terrein is. Zij wilden de Damse Vaart dan ook van ons overnemen. Je kan je in de eerste plaats natuurlijk gaan afvragen of de Damse Vaart, die toch op tal van plaatsen is onderbroken, eigenlijk wel te beschouwen is als een bevaarbare waterloop. Maar als zij per se willen overnemen, dan moeten ze ook de wegenis erlangs en de bomen van ons overnemen, zo hebben wij hen geantwoord. Waarna het een tijd stil werd, maar daarmee is de zaak natuurlijk nog niet uitgeklaard. Vandaar dat wij voorlopig ook niet verder wensen te investeren, tot de toekomst duidelijk is. Binnenkort hebben wij hierover een ontmoeting op het kabinet van Minister Crevits”.

Ravyts wou ook weten wat het standpunt van de deputatie is over eventuele pleziervaart op de Damse vaart. “Wanneer men inderdaad de Damse Vaart gaat beschouwen als bevaarbaar en daartoe de dam die werd gebouwd in Brugge weer afbreekt en de brug in Damme weer beweegbaar maakt, dan zou het misschien wel een leuk idee kunnen zijn, van aan de Sifons, ter hoogte van de kruising met een mogelijks vernieuwd Schipdonkkanaal, een jachthaventje aan te leggen”. (JRE)

Lees het provincieraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 4 februari 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier