Jaarlijks bombardement in Koolskamp herdacht aan bomkapel

Redactie KW

(UPDATE) Elk jaar stapt een groep bedevaarder van de kerk in Koolskamp naar het bomkapelletje. En dat doen ze op 20 juni om het mirakel van 1944 te herdenken. Bij een zwaar bombardement in de buurt van de bomkapel kwam als bij wonder niemand om het leven. Meer nog, niemand raakte gewond van de mensen die op dat ogenblik in en rond de kapel aan het bidden waren.

Een gebedstocht uit dankbaarheid: het verhaal van het oorlogsmirakel is in Koolskamp alom bekend. Toen bij een luchtbombardement 500 bommen in de buurt van het kapelletje vielen bleven de 72 mensen die daar aan het bidden waren ongedeerd.

“Ik ben onmiddellijk naar huis gelopen,” zegt getuige Gilbert Vanbelle. En 3 keer op 100 meter afstand werd ik op de grond gesmeten door de druk van de vliegtuigen. Ik ben weer opgestaan en verder naar huis gelopen. En mijn moeder heeft mij thuis volledig uitgekleed. Ik was helemaal opgepoeft door het (bom)poeder. Kilo’s vielen eruit.”

De openlichtmis aan het bomkapelletje gisteravond startte met een applaus voor de mensen die het bombardement meegemaakt hebben. Een bom van 50 kilogram viel aan de voordeur van het kapelletje, brak in 2 stukken, maar ontplofte niet. Die bom hangt als stille getuige van het oorlogswonder in de kapel.

(JV/SS)

Jaarlijks bombardement in Koolskamp herdacht aan bomkapel

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier