Jaarlijks 500.000 euro voor lichtplan binnenstad

Redactie KW

Afgelopen dinsdag stond het lichtplan voor de binnenstad op de agenda.

Het lichtplan, het laatste wapenfeit van afscheidnemend schepen Moniek Boydens, moet zorgen voor stemmige, energiezuinige gevelverlichting.

Daartoe wordt een Europese wedstrijd georganiseerd. Een jury moet vier kandidaat lichtontwerpers weerhouden, die 10.000 euro zullen krijgen voor een conceptstudie.

De eigenlijke laureaat zal het lichtplan mogen ontwerpen voor de sfeerverlichting van straten en pleinen, openbare kunstwerken, reien en bruggen, de vesten en architecturaal waardevol patrimonium. Voor de uitvoering van het lichtplan voorziet de stadskas jaarlijks een budget van 500.000 euro. De nieuwe infrastructuur moet 35 jaar gebruikt worden.

“Op 28 maart stadsverlichting doven”

Raadslid Rita Brauwers (Groen!) betreurt het dat de helft van het schepencollege in de jury zetelt en er geen plaats is voor eminente kunstkenners. Raadslid Jürgen Vanpraet (SP.A) vraagt het stadsbestuur te berekenen hoe zwaar de energiefactuur precies zal zijn en roept Brugge op om op 28 maart gedurende een uur alle stadslichten te doven : „Meer dan duizend steden uit 64 landen nemen al deel aan deze internationale energieactie van het WWF.” (SVK)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 19 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier