Jaarbeurs Ieper afgelast, dubieuze organisator spoorloos

Redactie KW

De jaarbeurs, die in het laatste weekend van september had moeten plaatsvinden in tijdelijke paviljoenen aan de Noorderring, is afgelast. Dit is de enige mededeling die sinds 1 september nog rest op de website van organisator Allexpo. Verder loopt elk spoor dood. De deelnemende handelaars schrikken zich een hoedje, want tegen eind augustus moesten ze hun standgeld betalen.

Er is woensdag in elk geval druk getelefoneerd geweest door de handelaars uit Ieper en Poperinge. De een naar de ander, om het onheilspellende nieuws te melden, maar ook heel wat telefoontjes naar de diverse nummers van de organisator, die echter op alle fronten niet thuis gaf. Ook een aantal van zijn websites staan geblokkeerd, wat de ongerustheid natuurlijk alleen maar groter maakt. “Ik ga daar nu niet veel meer over vertellen, want ik kom juist van bij de politie, waar ik klacht heb neergelegd. Laat ons dus maar afwachten wat daar van komt, al ben ik bijna zeker dat ik mijn centen niet meer zal terugzien, en met mij vele tientallen andere handelaars. Eigenlijk hadden we het al verdacht moeten vinden, want er was nog nauwelijks publiciteit gevoerd voor de beurs, alhoewel de organisator dit uitdrukkelijk had beloofd.”

Nieuwe stijl

De jaarbeurs van Ieper, traditioneel gehouden in de Paasperiode, was jarenlang een institutie, maar hield er in 2006 mee op wegens gebrek aan belangstelling. Drie jaar later was de jaarbeurs er opnieuw, maar nu in september. Er was echter geen enkele link met het vorige initiatief, de nieuwe organisator had zelfs niet eens contact opgenomen met boegbeeld Freddy Laplace. Het bleek om een professioneel organisatiebureau te gaan, de ene keer met adres in Lichtervelde, de andere keer Oostende. Achter de organisatie bleek Roeselarenaar Didier Verduyn schuil te gaan en die zag het meteen groots : hall van 4.000 vierkante meter, bijna 100 standhouders, 36 euro standgeld per vierkante meter (met een minimum van 12 vierkante meter). 10.000 bezoekers verwacht…

Bizar verleden

Of hij straks boven water komt en wat zijn uitleg dan zal zijn, dat kunnen we op dit moment niet zeggen. Maar wanneer we even in het verleden van de man gaan graven, dan komen we toch tot de vaststelling dat hij toch op zijn minst een twijfelachtig en zelfs een vrij bizar figuur is. Seks en erotiek waren bijna een decennium lang de rode draad in de organisaties van Didier Verduyn, die ook regelmatig eens van adres veranderde. Dat randje bleek er een beetje af toen hij zich op de ‘brave’ sector van de jaarbeurzen stortte. Al maakte hij die in Ieper prompt een stukje stouter door er, in samenwerking met het casino van Oostende, ook een roulette te installeren.

(JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 3 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier