Jaak Vandemeulebroucke blikt terug op zijn strijd tegen de hormonenmaffia

Redactie KW

‘Rundskop’, een spannende noodlotstragedie en vanaf deze week in de bioscoop, wordt nu al als beste Vlaamse film van 2011 getipt. Het verhaal speelt zich af in het milieu van vetmesters, spierversterkende leveranciers, landbouwers, veekwekers en slachters. Ooit lanceerde gewezen Europarlementslid Jaak Vandemeulebroucke de term hormonenmaffia voor al wie duistere zaakjes deed in dat circuit.

Met de première van ‘Rundskop’ wordt dat begrip pijnlijk scherp gereanimeerd. Tijd dus om even bij Jaak Vandemeulebrouche aan te kloppen en één en ander uit te klaren. Eind 1988 gaf Jaak Vandemeulebroucke zijn eerste persconferentie waarin hij het frauduleuze circuit in de vleesindustrie als het werk van de hormonenmaffia bestempelde. Het werd een boeiend gesprek, waaruit we deze quotes al kunnen prijsgeven.

Over zijn reputatie als ‘specialist’ :

„Ik botste al rap op één groot schandaal waar zelfs inspecterende dierenartsen, vetmesters, veekwekers en landbouwers bij betrokken waren. Tot en met politici toe. Kortom het was voor mij geenszins een politiek rendabele bezigheid. En hoe verder ik die materie uitspitte, hoe meer ik van het ene schandaal in het andere terechtkwam en dus werd ik algauw tot hormonenspecialist uitgeroepen.”

Over de dreigementen die hij ontving :

„In die periode begonnen ook de intimidaties : dreigbrieven, anonieme telefoontjes ‘s nachts. Ik nam ze niet allemaal ernstig, maar als je een stem hoort die zegt ‘Je bent nu in Brussel, als je straks thuis komt, zal je je dochtertje niet meer levend terugzien’, dan rep je je toch in doodsangst zo rap mogelijk naar huis. Twee keer is er ook ingebroken bij mij thuis om bepaalde bezwarende documenten te vinden en in 1993 werd op de oprijlaan zowel een molotovcocktail als een granaat gegooid.”

Over de politieke loopbaan van zijn docher Eva :

„Haar keuze roept gemengde gevoelens bij mij op omdat ik weet dat politiek een hondenstiel is die mensen kan kraken. Het is geen cadeau. Soms hoop ik stiekem dat ze er mee kapt. Maar anderzijds bewonder en steun ik haar maatschappelijk engagement.”

(ML)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier