Izenberge maakt zich op voor een nieuwe pikdorsercross

Redactie KW

Wie van show en spektakel houdt, moet op zondag 7 september naar Izenberge afzakken want L&T Events legt er momenteel de laatste hand aan de vijftiende editie van de pikdorsercross. De hele namiddag wordt er met pikdorsers, combi’s, quads en grasmaaiers geracet dat het een lieve lust is. „Het zou een topeditie moeten worden”, zegt organisator Marc Albrecht, „want nog nooit verschenen er in alle disciplines zoveel deelnemers aan de start.”

Opdat het boeiend zou blijven en omdat de mensen zouden blijven komen, haalden de organisatoren er vorig jaar een nieuwe discipline vanuit Nederland bij : gazonmaaierrace. De Nederlanders komen zondag opnieuw naar Izenberge en ze krijgen concurrentie : Geert Muylle van Moto’s Muylle uit Alveringem zette een grasmaaier klaar voor rallypiloot Kris Cools uit Fortem. Hij stak de motor van een Honda CBR 1000 in zijn machine. De parcours zijn dit jaar niet meer apart gelegen. De gazonmaaiers rijden niet op het terrein van de pikdorsers, maar beide parcours liggen naast elkaar en vloeien gedeeltelijk in elkaar over. Toeschouwers hoeven zich dus niet meer te verplaatsen om alle wedstrijden te kunnen zien.

Waanzinnige snelheden

De gazonmaaierrace is iets speciaals. Zware motoren worden vakkundig in zitmaaiers ingebouwd, maar voorwaarde is wel dat die hun eigenheid helemaal behouden.

Zo moet er bijvoorbeeld gereden worden met de originele banden. De gazonmaaiers halen waanzinnige snelheden en er zijn twee klasses. Om te beginnen de Super Standard Klasse waarbij de originele motor werd opgevoerd of waarbij de overbrenging is aangepast. Het betreft dus een originele zitmaaiermotor en een originele versnellingsbak. Het motorvermogen is beperkt tot 22 pk. Daarnaast is er de Special Klasse waar eigenlijk alles mag veranderd worden. Zo worden bijvoorbeeld de motorblokken van een crossmotor ingebouwd. De cilinderinhoud kan hier tot 600 cc gaan. Het spreekt voor zich dat dit de meest spectaculaire klasse is. De gazonmaaierrace wordt verreden tussen 13 uur en 16.30 uur.

Tuinhuisjesrace

L&T Events is ook dit jaar weer behoorlijk veel aan het brainstormen geweest. Men ging van start met een jeugdbestuur dat van het hoofdbestuur helemaal carte blanche kreeg om het programma voor de zaterdagavond uit te dokteren. Ze geven de fuif een nieuwe wending door af te stappen van een optreden en te kiezen voor een ludieker concept. Zo staat de eerste tuinhuisjesrace op het programma.

De tuinhuisrace is een kroegentocht rond het parcours van de pikdorsercross. Er staan vijf tuinhuisjes en aan ieder huisje moeten de deelnemers een proef afleggen en een vragenlijst oplossen. Iedereen vanaf 12 jaar kan deelnemen in groepjes van vier à zes personen. Inschrijven kost 8 euro per persoon en kan tussen 19.30 en 21 uur. De prijsuitreiking is voorzien iets voor 23 uur.

Aansluitend is er dan een snowparty. Er is een lightshow en een cocktailbar. Aan de ingang krijgt iedereen een leuke gadget en om 23 uur is er een gratis vat.

Programma zondag

Nog even meegeven dat er op zondag vanaf 13 uur drie reeksen pikdorsercross worden verreden, afgewisseld met een reeks combi- en quadcross; dit programma wordt drie keer herhaald. Een flinke delegatie Alveringemse piloten treedt aan : Jan Albrecht, Dieter Bouw, Koen Decaestecker, Tierry Cornette, Bart Decorte en Marc Albrecht bij de pikdorsers, Kris Ryckeboer, Jan Albrecht, Gino Lazeure, Koen Decaestecker, Nico Derycke en Kris Ceenaeme voor de combicross en Kristof Houthoofdt en Jorg Snauwaert bij de quads.

De toegang bedraagt 10 euro. Kinderen tot 12 jaar komen er gratis in en voor hen is er uitgebreide animatie.

(AB)
Info : Marc Albrecht, 0477 65 09 56 – Marc Delancker, 0478 42 96 19 – www.izenbergecross.be

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Het Wekelijks Nieuws Kust) van 5 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier