Izegemse historicus Jean-Marie Lermyte ontvangt Vlaamse heemkundeprijs

Redactie KW

In Blankenberge is de Izegemse historicus Jean-Marie Lermyte gehuldigd door de vzw Heemkunde Vlaanderen. Hij mocht er het dr. Jozef Weyns-eremerk 2011 ontvangen.

Met het eremerk wil Heemkunde Vlaanderen mensen huldigen voor hun prestaties op het vlak van heemkundig onderzoek en voor de bijdrage die ze leveren voor de verspreiding van de heemkundige gedachte zowel op lokaal als op bovenlokaal vlak.

Dr. Jean-Marie Lermyte beantwoordt uitstekend aan dat profiel. De Izegemse historicus werd door de West-Vlaamse koepel van heemkundige kringen voorgedragen voor de prijs.

“Sinds jaar en dag immers is hij in heel West-Vlaanderen bekend door zijn talloze publicaties en zijn engagement in diverse lokale en bovenlokale verenigingen. Wij hebben hem ook zelf ervaren als goede en loyale partner bij de heropstart van onze eigen vereniging nu bijna tien jaar geleden”, stelde Fons Dierickx van Heemkunde Vlaanderen.

Jean-Marie Lermyte was tot hij twee jaar geleden met pensioen ging leraar geschiedenis aan het Izegemse Sint-Jozefscollege.

“Naast zijn loopbaan in het onderwijs, is heemkunde en geschiedenis heel zijn leven meer dan een hobby -mogen we zeggen een passie- geweest. De naam en de figuur van Jean-Marie Lermyte is onafscheidelijk verbonden met de Izegemse heemkring Ten Mandere, waarvan hij sinds 1985 de bezielende voorzitter is. Hijzelf levert aan Ten Mandere talloze bijdragen, waarbij het accent meestal ligt op de 19de eeuwse lokale geschiedenis, zijn stokpaardje”, aldus Heemkunde Vlaanderen.

(JG, foto Ten Mandere)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier