Izegemnaar krijgt zeven jaar voor drugstransporten

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dinsdag de 45-jarige Izegemnaar Koen Deltour veroordeeld tot een effectieve celstraf van zeven jaar voor de jarenlange organisatie van grootschalige drugstransporten tussen Nederland en Groot-Brittanië.

De rechter verklaarde ook drie miljoen euro opbrengsten verbeurd. Deltour moet ook een boete van 275.000 euro betalen. Negen anderen kregen celstraffen van twee tot vijf jaar, waarvan delen voorwaardelijk, en elk een boete van 13.750 euro. Nog eens 130.000 euro verklaarde de rechter verbeurd in het vermogen van de andere beklaagden.

De 45-jarige Izegemnaar kon op 23 februari, in Kruishoutem, met één miljoen euro cash geld worden geklist. Ook een 35-jarige stadsgenoot, een Nederlander en een Brit waren bij de overdracht van het geld aanwezig en vlogen toen in de cel.

Volgens het openbaar ministerie stond de 45-jarige Izegemnaar samen met de Brit en de Nederlander aan het hoofd van een netwerk dat sinds 2004 maandelijks 100 tot 800 kilogram cannabis en 25 kilogram cocaïne met vrachtwagens naar Engeland smokkelde. Ze deden daarvoor beroep op zes vrachtwagenchauffeurs, die allen ook terechtstonden.

De eerste vermoedens van het drugsnetwerk ontstonden al in het voorjaar van 2006 toen in Engeland en Frankrijk telkens een vrachtwagen met respectievelijk 155 en 800 kilogram cannabis kon worden opgespoord. Volgens het openbaar ministerie kregen de vrachtwagenchauffeurs 4.000 euro per lading cannabis en 25.000 euro per lading cocaïne. Het geld arriveerde telkens op donderdag of vrijdag, de twee Izegemnaars overhandigden het aan de Brit en Nederlander, die voor de drugs zorgden.

De verboden middelen werden tussen vrachtwagenladingen verstopt. Telkens op zondagavond vertrokken de truckers met de overzetboot naar Engeland. Soms keerden ze ook met geld terug. De drugs kregen een dubbele vacuüm verpakking en werden in detergent gedrenkt om speurhonden te omzeilen. Het dossier raakte in een stroomversnelling toen één van de vrachtwagenchauffeurs, een 41-jarige man uit Ingelmunster, uit de biecht ging klappen.

Het kopstuk hield de voorbije negen maanden, net als vele anderen, de lippen stijf op elkaar. Maar op de zitting voor de rechter in november bekende hij voor het eerst de cannabistransporten te hebben georganiseerd. Transport van harddrugs bleef hij ontkennen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier