Izegem heeft nieuwe brandweercommandant

© Frank Meurisse
Redactie KW

Johan Dermaut werd zaterdagavond aangesteld als nieuwe brandweercommandant van de Izegemse brandweerpost. Hij volgt Geert Maertens op, die met pensioen gaat.

De bevelsoverdracht bij de Izegemse brandweer ging gepaard met een complete ceremonie. Geert Maertens, die sinds 1977 deel uitmaakt van het korps waarvan de jongste jaren als commandant, bedankte daarin het korps. “Ik engageerde me jarenlang voor het korps, maar kreeg er ook heel veel van terug. Ik wil mijn opvolger alle succes toewensen. Ik heb er het volste vertrouwen in”, klonk het.

In de vier decennia zag Geert Maertens een verschuiving bij de brandweer van brandbestrijding naar brandpreventie. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) pikte in op de nakende start van de brandweerzones. “Volgens de overheid zal de brandweer zo efficiënter en met minder uitgaven kunnen functioneren. Of dit werkelijk zo zal zijn, zal moeten blijken. Toch hoop ik dat het kameraadschap in de toekomst nog versterkt kan worden. Het zal één van de uitdagingen van de nieuwe bevelvoerder worden om die overgang in goede banen te leiden.”

Johan Dermaut op zijn beurt wierp even een blik op die (nabije) toekomst, want er staan heel wat veranderingen op til. “2015 is het jaar waarin de brandweer de stedelijke structuur verlaat en samen met 16 andere brandweerposten opgaat in de brandweerzone Midwest”, zei hij. “Zonegericht opleiden, oefenen en denken worden sleutelwoorden zonder echter onze eigenheid te verloochenen.”

(MI/foto Frank)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier