Is Brugge een boekenstad?

Redactie KW

Is Brugge een boekenstad? Dat is de vraag die het Brugs Erfgoednetwerk wil onderzoeken. Uit cijfers van uitgeverijen blijkt alvast dat er in Brugge meer boeken per capita worden verkocht dan in veel andere Vlaamse steden. De stad telt ook meer onafhankelijke boekhandels dan gemiddeld, bovenop de vele drukkerijen, archieven en ook schrijvers. Al die krachten zouden het best gebundeld worden, om Brugge als boekenstad te promoten.

In de vijftiende en zestiende eeuw was Brugge een wereldboekenstad. Dankzij de handgeschreven miniaturen, en ook de boekdrukkunst. Nu kennen de boekhandels zwarte tijden: door het Internet en de groeiende concurrentie vanuit niet-boekenwinkels. Al heeft de komst van Fnac in Brugge, exact drie jaar geleden, de zelfstandige boekhandels niet echt geraakt.

“De grote concurrentie komt van buiten de stad, en ook grootwarenhuizen, die toppers aanbieden aan lagere prijzen,” zegt Koen De Meester van de Brugse Boekhandel. “Waar mensen voor gewone boodschappen gaan, en ook de SOS Pieten en andere zaken kopen. Die boeken brengen net extra marge met zich mee, waardoor wij ook andere boeken kunnen aanbieden.”

Het Brugs Erfgoednetwerk werkt aan een actieplan om Brugge als boekenstad te promoten. “Dat gaat rond erfgoed,” weet Ludo Vandamme. “Er zijn de winkels, verzamelaars, bibliotheken. Ik denk dat er op dat vlak nog veel mogelijk is, dus als we die dingen verbinden, dat zou fantastisch zijn.”

(JV/MD)

Is Brugge een boekenstad?

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier