Inwoners produceren 179 kg afval volgens intercommunale IVOO

Redactie KW

Uit de meest recente cijfers van de IVOO, de intercommunale voor afvalverwerking regio Oostende, blijkt dat Bredene zijn restafvalcijfers aanzienlijk naar beneden heeft gehaald. „Een mooi cijfer dat weliswaar beïnvloed werd door een verhoging van de correctiefactor”, bekent milieuschepen Erwin Feys.

In 2008 produceerde de gemiddelde Bredenaar 179 kg restafval. In 2007 was dat nog 209 kg. „Een en ander is wel het gevolg van de verhoging van de correctiefactor door OVAM. Deze factor werd vanaf 2008 verbeterd van 1,25 tot 1,47. Maar het is wel een bewijs dat de Bredenaars wel degelijk milieuvriendelijk zijn. Met dit cijfer haalt onze gemeente namelijk het Vlaams gemiddelde en realiseert het de OVAM-doelstellingen”, geeft milieuschepen Erwin Feys aan.

De correctiefactor, die de impact van het toerisme op de afvalproductie in rekening moet brengen, beantwoordde volgens Feys al enige tijd niet meer aan de realiteit. „Door de kustburgemeesters werd bij de openbare afvalstoffenmaatschappij dan ook aangedrongen op een aanpassing van de factor, die overigens voor elke kustgemeente afzonderlijk wordt berekend.

Dat heeft ertoe geleid dat Bredene vanaf nu met een factor 1,47 mag rekening houden. Hiermee wordt uiteraard meteen een ander beeld geschetst van de restafvalproductie. „En terecht”, meent de schepen, „want onze inwoners leveren al geruime tijd grote inspanningen om het restafval te beperken !” (MM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier