Inwoners Poperinge, Ingelmunster, Tielt willen referendum

Redactie KW

Inwoners van Poperinge, Ingelmunster en Tielt voelen zich gepasseerd door het bestuur bij de herinrichting van hun stadscentrum. In Poperinge komt het bijna zeker tot een referendum, daarvoor werden de nodige handtekeningen ingezameld. In Ingelmunster heeft een actiecomité al duizenden handtekeningen verzameld. En in Tielt is een tweestrijd ontstaan over het verkeersvrije marktconcept. Ook daar sturen sommigen aan op een referendum. In onze provincie werd enkel al eens in Ieper een volksraadpleging georganiseerd.

Het platform Poperinge Ondersteboven dat ondermeer uit handelaars bestaat wrijft zich in de handen. De deadline is nog niet verstreken en toch hebben ze nu al meer dan 3.000 handtekeningen van bewoners die een referendum willen over de heraanleg van de markt. Om een referendum af te dwingen zijn minstens 3.000 handtekeningen nodig.

Morgen zit het platform samen met het stadsbestuur om de praktische zaken te bespreken. Poperinge Ondersteboven wil het referendum nog voor de verkiezingen. Maar volgens een decreet moet er een marge van 40 dagen zijn. Het platform stelt daarom 26 april voor. Vooral de ondergrondse parkeergarage zit het platform dwars en volgens haar is dat bij veel Poperingenaars zo. Een referendum is wel niet bindend, of de stad er rekening mee zal houden is dus de vraag.

Ook in Ingelmunster zorgt het schrappen van parkeerplaatsen op de markt voor onrust. Leefbaar Ingelmunster wil dat er 60 behouden blijven. Op een petitie staan al meer dan 3.700 handtekeningen. Tot een referendum wil Leefbaar Ingelmunster het niet drijven. Ze wil gewoon dat het stadsbestuur naar haar luistert. De oppositie zal dinsdag op de gemeenteraad wel om een referendum vragen.

En ook in Tielt verzamelt een actiecomité handtekeningen voor een referendum. Het comité wil een verkeersvrije markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier