Invasie Oude Wijven verwacht op het strand

Redactie KW

Volgens het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde bestaat de kans dat er na bijna dertig jaar opnieuw een invasie zal plaatsvinden van Oude Wijven op het strand. “Oude Wijven” is de volksnaam voor de Brama brama, een oceaanvis die vooral aan de rand van het Continentaal Plat voorkomt.

In Spanje en Portugal wordt ze professioneel bevist. Maandag werd in Oostende een eerste aangespoelde vis opgemerkt. In Nederland is er al bijna drie weken een invasie op de stranden aan de gang.

De Brama brama wordt gemakkelijk langer dan een halve meter. De braam is zijdelings afgeplat en donker zilverachtig als ze dood is. ‘s Zomers gaat de soort meer noordwaarts leven. Bij de terugkeer naar het zuiden kunnen de oceaanvissen in de Noordzee belanden. Door de geringe diepte en de sterke stroming spoelen ze gemakkelijk aan op de stranden. In België gebeurde dat in grote getale in 1976 en 1979.

Het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde vraagt de strandwandelaars om melding te maken van aangespoelde exemplaren. Dat kan op het telefoonnummer +32 58 51 24 68 van het museum. Eventueel kan de vis dan worden opgehaald voor wetenschappelijke en educatieve toepassingen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier