Internationale oliebestrijdingsoefening voor kust Knokke-Heist

Redactie KW

Op de Vlakte van De Raan voor de kust van Knokke-Heist vond donderdag een internationale oliebestrijdingsoefening plaats. De oefening moet het interventieplan van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA) testen.

In het plan zijn twee Belgische baggerschepen van de Groep De Cloedt betrokken. Zij moeten permanent binnen de 24 uur operationeel zijn om eventuele vervuiling op zee te verwijderen. De oefening werd al in februari geprogrammeerd, maar is door het incident in de Golf van Mexico zeer actueel.

De georganiseerde aanpak van milieuvervuiling op zee kwam tot stand na de ramp met de Prestige in 1999. In 2002 werd het EMSA opgericht. Dat voorziet in de permanentie van zestien interventieschepen voor pollutiebestrijding aan alle Europese kusten. In België houdt het baggerbedrijf Groep De Cloedt permanent twee schepen beschikbaar.

5000 kubieke meter olie

Het scenario voor de oefening van donderdag is een aanvaring van
twee schepen ter hoogte van de Vlakte van De Raan waarbij 5.000
kubieke meter olie in zee belandde. Woensdagavond startte de oefening met een melding van de Nederlandse Rijkswaterstaat aan het EMSA. De interventieschepen werden gealarmeerd. Ook de kustwacht, de civiele bescherming, het ministerie van Defensie en de West-Vlaamse provinciegouverneur werden geïnformeerd. De oefening loopt donderdagavond af.

De twee schepen van Groep De Cloedt worden doorgaans ingezet voor zand- en grindwinning in de Noordzee. Bij alarm varen ze de haven van Oostende binnen en nemen hun oliebestrijdingsmateriaal en een speciaal opgeleid bemanningsteam aan boord. Binnen de 24 uur starten ze met
de opruiming van de olie via verschillende technieken. (Belga)

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op Focus voor een volledig veslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier