Internationale glasvezelkabel blokkeert dorpskernvernieuwing Steenkerke

Redactie KW

Bij graafwerken voor de voorbereidende werkzaamheden voor de dorpskernvernieuwing van Steenkerke is een kraanman op een internationale glasvezelkabel gestoten. De beheerders ervan legden onmiddellijk alle verdere graafwerken stil. Een eventuele beschadiging zou zware gevolgen hebben voor de distributie van beeld en klank voor heel Europa.

In Steenkerke is sinds enige tijd een firma bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de dorpskernvernieuwing. Recht tegenover de kerk had de aannemer al een grote put gemaakt om een collector te plaatsen voor de gescheiden waterafvoer en installatie van een pompstation. Bij deze graafwerken stootte een kraanman op een grote ondergrondse kabel. Bij nader onderzoek bleek het om een internationale glasvezelkabel te gaan. De beheerders van de kabel legden onmiddellijk alle verdere graafwerken stil omdat er gevaar bestond voor beschadiging. Die zou zware gevolgen hebben voor de distributie van beeld en klank voor heel Europa. Omdat deze kabel onder de Noordzee naar Groot-Brittannië loopt, wil de maatschappij in geen geval dat de beeldgaring van de Olympische spelen in het gedrang komt. Via deze kabel verloopt immers alle beeld en klank communicatie van dit sportgebeuren naar het vasteland en verder door heel Europa.

Er werd meteen een sperperiode ingelast tot 12 augustus, pas dan mag weer worden verder gewerkt. De firma heeft uit voorzorg de kuil terug dichtgemaakt en de werken stopgezet. Volgens schepen van openbare werken Anne Dequidt en burgemeester Jan Verfaillie zullen de werken door deze tegenvaller geen ernstige gevolgen hebben voor de timing omdat de aannemer na de bouwvakantie met een grotere ploeg aan de slag zal gaan.

(JTV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 6 juli 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier