Internationaal Folklore Festival van de Vriendschap in Bissegem en in Heule

Redactie KW

Volkskunstgroep De Marliere uit Bissegem en volksdansgroep De Eglantier uit Heule slaan de handen in elkaar en komen zo tot het achtste Internationaal Folklore Festival van de Vriendschap. Het festival start op dinsdag 11 augustus in Bissegem en eindigt op zondag 16 augustus in Heule.

In 1995 had volkskunstgroep De Marliere het idee om internationale groepen uit te nodigen en een festival te organiseren. Wegens het grote succes werd dit initiatief tweejaarlijks hernomen en resulteerde in het internationale folklorefestival van de vriendschap. Ook volksdansgroep De Eglantier uit Heule organiseerde in de tussenliggende jaren hun eigen festival. Dit jaar werd voor het eerst de handen in elkaar geslagen en resulteert dit in een samenwerking van beide volksdansgroepen.

Seniorennamiddagen

Op dinsdag 11 augustus worden de buitenlandse gasten welkom gegeten in het oc De Neerbeek. Ze verwelkomen groepen uit Frankrijk, Ierland, Estland, Engeland en Kreta en stellen hen voor aan hun gastgezinnen. Op donderdag 13 en vrijdag 14 augustus zijn er de seniorennamiddagen. Voor de prijs van 6 euro zijn alle senioren welkom in oc De Neerbeek vanaf 14.30 uur. In de prijs zijn een prachtige voorstelling van de kindergroep en de buitenlandse gasten voorzien, samen met een kop koffie en gebak. Kaarten dienen wel gereserveerd te worden bij Els Debaillie op het nummer 056/37 31 67.

Galavoorstelling

Op vrijdag 14 augustus om 20 uur is er weer het verbroederingsbal in het oc De Neerbeek. De bedoeling is om gratis volksdansen aan te leren uit Vlaanderen, maar ook de dansen van de buitenlandse groepen worden voor getoond. De begeleiding van alle dansen gebeurt uiteraard met de gepaste muziek. Op zaterdag 15 augustus om 17.30 uur passeren ze in stoet door Bissegem en geven ze voor de kerk een kort voorproefje van op de galavoorstelling van ‘s avonds. Deze vindt plaats in het oc De Neerbeek vanaf 20.30 uur en de toegang bedraagt 8 euro.

Stoet naar Heule

Op zondag wordt naar Heule verhuisd. Er wordt om 10.30 uur gestart met een dankmis in de kerk van Heule. Daarna wordt in stoet vertrokken naar hoeve De Heerlijkheid in Heule voor het aperitiefconcert van 12 uur. Om 14 uur volgt dan een laatste optreden van alle groepen. (ALH)

Meer informatie is te vinden op www.festivalvandevriendschap.be

Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier