Inspectie laat voor het eerst concertzaal zonder brandscherm toe

Redactie KW

In de grote concertzaal, die gebouwd wordt in het nieuw cultureel centrum nabij het station in Ieper, zal geen brandscherm geïnstalleerd worden. Het stadsbestuur heeft een afwijking gekregen op de bestaande wetgeving en dit als eerste zaal in Vlaanderen.

Een brandscherm is een groot metalen scherm, een ‘klikvast gordijn’, dat het podiumgedeelte en het publieksgedeelte van een concert- of theaterzaal van elkaar kan scheiden bij brand. In de Ieperse stadsschouwburg werd bij de renovatie wel een duur brandscherm geïnstalleerd. Dat heeft slechts twee keer gewerkt. Daarna was het defect en het werd nooit meer hersteld.

De experts en de inspectie van de Vlaamse overheid hebben nu het alternatief aanvaard dat door het stadsbestuur werd voorgesteld, zodat het nieuwe cultureel centrum in orde is met de regelgeving. Dit alternatief omvat een reeks maatregelen, zoals een afzuigsysteem voor rook en warmte, een brandmeldingssysteem, en het gebruik van brandveilige materialen. Burgemeester Luc Dehaene noemt deze toegestane afwijking een teken van het gezond verstand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier