Inpalmen van stukje strooiweide zorgt voor beroering

Redactie KW

Een stukje strooiweide dat ingepalmd werd voor de aanleg van kleine urnengraven zorgt voor commotie bij de nabestaanden van overledenen wiens as op de weide werd uitgestrooid. Na overleg met schepen Demeulenaere kwam er toch een compromis uit de bus.

Oppositieraadslid Willy Hoorelbeke (Samen) kreeg van een aantal nabestaanden klachten binnen over het innemen van de strooiweide. Klachten die in de raad naar voor gebracht werden door Samenfractieleider Marc Bogaert. Paula Desnouck (81) is een van die nabestaanden.

„Mijn echtgenoot overleed drie jaar geleden”, vertelt Paula, „Het was zijn wens om na de verassing uitgestrooid te worden in de gemeente waar hij geboren was en geleefd had. De aanleg gebeurde zonder respect voor de uitgestrooide overledenen en hun nabestaanden. Als er op het kerkhof een graf wordt weggenomen wordt dat altijd meegedeeld. Waarom werden wij van de aanpassing niet op de hoogte gebracht?”

Paula trok naar schepen Dirk Demeulenaere en sleepte een compromis uit de brand. „In een van de urnengraven rust al de asse van een overledene”, vertelt Paula, „Daarom wil ik niet dat de nieuwe graven verdwijnen. Als er daar evenwel niemand ‘gelegen’ had, dan zou ik tot mijn laatste snik gestreden hebben om de nieuwe urnengraven te laten verwijderen. De rij die begonnen is zal ook worden doorgetrokken en afgemaakt. Daarnaast werd de haag die voor de oude urnengraven stond verplaatst tot voor de nieuwe graven. Daardoor is de strooiweide al beter afgeschermd. Mensen liepen immers over de weide om naar de nieuwe graven te gaan kijken.” (Carl Bruneel)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 15 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier