Ingeborg zet haar deuren en chakra’s open

Redactie KW

In haar centrum De Evolutie stelt Ingeborg Sergeant begin november het eerste boek van de Noorse prinses Marta Louise voor: ‘Ontmoeting met je bewaarengel’, waarin de prinses volgens Ingeborg de wereld van de zelfontplooiing op een heel toegankelijke manier benadert. Voor wie voordien al kennis wil maken met chakra’s en energiestromen, is er de jaarlijkse opendeurdag in Ingeborgs centrum op zondag 12 september.

Sinds ruim tien jaar legt Ingeborg Sergeant zich in haar centrum De Evolutie langs de Brugse Houtkaai toe op de studie van ‘zelfontwikkeling’, strevend naar evenwicht tussen lichamelijk en mentaal leven. Dat ze daarbij graag haar contacten met ‘een andere wereld’ vermeldt, zorgt ervoor dat de zangeres en presentatrice de voorbije jaren wel vaker onder de rubriek ‘niet van deze aarde’ geparkeerd wordt. Een beeld dat allicht niet wordt afgezwakt als op 5 november de Noorse prinses Marta Louise, dochter van koning Harald V en Sonja van Noorwegen, bij Ingeborg haar boek voorstelt: ‘Ontmoeting met je bewaarengel’.

Hoe ontmoette je de prinses?

Ingeborg: „Tijdens een conferentie in Japan dit voorjaar, waar ik mijn cd ‘Beyond Religion’ voorstelde, zaten we toevallig aan dezelfde tafel. Ze vroeg me of ik wist wie haar boek zou willen uitbrengen in België en Nederland. En of ik zelf geen interesse had om de meditatie-cd bij het boek in te lezen. Dat moest ze geen twee keer vragen, ik doé niks liever.”

De prinses ontdekte haar gave naar verluidt in Nederland, waar ze met paarden werkte.

„Ze slaagde erin contact te maken met dieren, en kwam zo vanzelf in een soort ‘weten’ terecht. Van daaruit heeft ze haar gave verder ontwikkeld, en past ze die nu ook bij mensen toe. Ze gaat er net als ik van uit dat iedereen ‘de gave’ heeft, maar die daarom niet ontwikkelt. Velen gebruiken niet de volle capaciteit van de hersenen, waardoor ze in cirkeltjes blijven denken en problemen nooit opgelost geraken. Dat cirkeldenken kan je doorbreken door ál je vermogens te ontwikkelen: creativiteit is daarbij belangrijk, en meditiatie een middel dat kan helpen.”

Hoe moet ik mij jouw dagelijkse leven voorstellen? Als in een constante staat van meditatie?

„Dat heb ik drie jaar lang gedaan, ja. Op mijn 32ste had ik een moeilijke periode. Ik voelde me niet langer op mijn plaats in de televisie- en mediawereld. (…) Ik meen nu mijn evenwicht gevonden te hebben: ontspanning en meditatie zijn nog altijd zeer belangrijk voor me, maar ik handel ook alle aardse zaken op een heel gewone manier af. De realiteit is wat telt: de relaties met je kinderen, ouders, maar ook de facturen betalen enzovoort. Het spirituele komt erbij.”

Maar waarom de hocus-pocus terminologie? Neem nu dat ‘engelen horen’…

„Als ik het over frequenties en energielichamen heb, verstaan veel mensen mij niet. Om dat te kunnen volgen heb je al heel wat opleidingen nodig gehad. Vandaar de beeldspraak, om het bevattelijker te maken. Engelen zou je kunnen omschrijven als velden van informatie, gebieden van frequenties waar je kan op afstemmen.”

In hoeverre is wat jij ‘gelooft’ een alternatief voor de klassieke godsdiensten?

„We geraken stilaan af van religies. De oude betekenis van het woord religie is ‘verbinden met het goddelijke’. Ik geloof dat we die verbinding op een moment kwijtgeraakt zijn – de zondeval hé. Wij bouwen die band weer op. Maar niet meer dat beeld van een God, of de dreiging dat al wie niet gehoorzaamt in de hel komt… Al die negatieve gevoelens als schaamte en schuld – waar de klassieke religies op gebouwd zijn – moeten opnieuw de wereld uit. De ‘nieuwe’ stromingen vertrekken vanuit de mens, wíj zijn ‘goddelijk’. Worden we dan één grote bende egoïsten? Dat geloof ik niet. Tussen mensen die het evenwicht gevonden hebben, ontstaat opnieuw een connectie. En die gaat dan over alle grenzen heen, van gelijk welke aard. Dàt noem ik ‘de evolutie’: de evolutie naar een heel ruim beeld van wat het goddelijke dan wel is, alles en iedereen dus. Ja, het leidt heel ver…” (lacht)

(NB)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 10 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier