Informatie NMBS kan beter volgens minister Steven Vanackere

Redactie KW

Minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere geeft toe dat de informatievestrekking bij de NMBS beter kan. Dat heeft hij donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer verklaard. De kersverse CD&V-minister wees wel op verschillende nieuwe initiatieven bij de spoorwegen.

De vrieskou zorgde ook op het spoor voor heel wat problemen. Heel wat treinen van en naar Kortrijk werden afgeschaft. Heel wat reizigers kloegen daarbij over een manifest gebrek aan informatie. Jan Mortelmans (Vlaams Belang), David Geerts (sp.a), Jenne De Potter (CD&V), Stefaan Van Hecke (Groen! ), Georges Gilkinet (Ecolo), David Lavaux (cdH) en Thérèse Snoy (Ecolo) schaarden zich achter de klachten van de reizigers.

Vanackere gaat er naar eigen zeggen mee akkoord dat de informatie beter kan. “Ik sluit mij aan bij de velen die zeggen dat op een ogenblik dat er zwaar winterweer is, het openbaar vervoer moet kunnen aantonen welke concurrentiepositie het heeft tegenover het alternatief, de auto”, verklaarde hij.

De CD&V-minister verwees echter meteen ook naar een reeks initiatieven die de NMBS heeft genomen om de informatie voor de reizigers te verbeteren. De installatie van een reizigersdispatching en de oprichting van de nieuwe dienst information management dateren echter nog maar van eind vorig jaar, zodat de impact ervan nog niet meteen zichtbaar was, liet Vanackere verstaan.

Daarnaast komen er binnenkort twee digitale taallabs die voor de juiste communicatie moeten zorgen. Vanaf 26 januari is er een bijscholing voorzien voor de speakers. Volgens de ministers wordt ook bij de aanwervingsprocedure van de speakers de nodige aandacht besteed aan het aspect communicatie. En er bestaat tot slot een coaching van alle personeelsleden, “met inbegrip van het element van de communicatie”.

Vanackere beloofde het probleem aan te kaarten tijdens zijn volgende onderhoud met de NMBS. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier