Infopol drie dagen mekka van politie en veiligheidsdiensten

Redactie KW

In Kortrijk is de vakbeurs Infopol geopend met de voorstelling van het handboek forensisch onderzoek, een initiatief van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) waaraan ook de federale politie, academici en magistraten hebben meegewerkt. De minister van Justitie, Stefaan De Clerck, zou het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen, maar hij zei noodgedwongen af, omdat er op hetzelfde moment een kernkabinet plaatsvond rond de situatie in Somalië.

De auteurs van het handboek forensisch onderzoek hopen dat hun uitgave de referentie wordt voor politiemensen en magistraten. “Het is voor hen belangrijk de mogelijkheden van het forensisch onderzoek correct in te schatten”, zegt Jan De Kinder, de directeur-generaal van het NICC en medeauteur van het boek.

“Wetenschappelijk onderzoek naar materiële bewijzen speelt een almaar crucialere rol bij het politioneel en gerechtelijk onderzoek. Het draagt bij tot de verkleining van de gerechtelijke achterstand en verhoogt het veiligheidsgevoel bij de burger. Bloedsporen, analyse van verfmonsters, glasonderzoek, genetische identificatie en onderzoek van kruitsporen: het zijn maar enkele technieken die frequent worden toegepast om te komen tot onomstotelijk bewijs van al dan niet betrokkenheid bij criminele feiten”, aldus De Kinder.

Forensisch onderzoek heeft echter ook zijn beperkingen, zo luidt het. “Daarom lieten we in het handboek 38 deskundigen aan het woord die elk voor hun vakgebied een overzicht geven van de actuele wetenschappelijke mogelijkheden. Het is voor het eerst dat een dergelijk handboek wordt samengesteld. We hopen dan ook dat het binnen de kortste keren de referentie zal worden voor politiemensen en magistraten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier