Indiërs en Pakistani veroordeeld in zaak rond schijnhuwelijken

Redactie KW

De Ieperse rechter heeft in een zaak rond schijnhuwelijken een dertigtal mensen veroordeeld tot celstraffen tussen dertig maanden effectief en drie maanden met uitstel. Het gaat vooral om Indiërs en Pakistani. In de affaire werden Portugese vrouwen naar ons land gebracht om met een Indiër of een Pakistaan te trouwen. Zo bekwamen de mannen papieren om in België te kunnen blijven.

De zaak kwam aan het licht na een gerechtelijke controle in nachtwinkels in Ieper. Nader onderzoek legde een netwerk van schijnhuwelijken bloot. Eén betrokken Indiër uit Portugal werd aan ons land uitgeleverd en daarna kwam alles in een stroomversnelling.

Het bleek dat enkele beklaagden in de zaak vrouwen uit Lissabon via Denemarken naar België brachten. Hier trouwden die dan met een Indiër of een Pakistaan. Daarna vroegen de vrouwen onmiddellijk de scheiding aan en verdwenen ze weer. Er werd de slachtoffers een bedrag tussen de 6.000 en 15.000 euro beloofd, maar veelal kregen ze daar slechts een klein deel van.

De rechter verweet de beklaagden een elementair gebrek aan respect voor de wetten van ons land. “De slachtoffers handelden uit geldgebrek en er werd misbruik gemaakt van het naïviteit”, klonk het. “Het is een regelrechte uitbuiting van mensen.”

Alle veroordeelden kregen naast een celstraf een geldboete. De gerechtskosten van de zaak bedragen 15.232 euro. Voor vijf veroordeelden vroeg het openbaar ministerie de onmiddellijke aanhouding. Het Centrum voor Racismebestrijding stelde zich burgerlijke partij en moet van enkele veroordeelden een symbolische euro krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier