In Vlaamse Velden luidt oorlogsjaar 2014 in bij VRT

Redactie KW

Dinsdagavond stelde de VRT de nieuwe fictiereeks in Vlaamse Velden voor, waarvoor er opnames gebeurden in onder meer Veurne, Diksmuide Ardooie en Roeselare. De tiendelige reeks rond een familie die wordt verscheurd door de oorlog is slechts een voorbode van een erg uitgebreide programmatie rond de oorlogsthematiek.

Naast een topcast met onder meer Wim Opbrouck, Barbara Sarafian, Lize Feryn, Wietse Tanghe en Matthieu Sys kon In Vlaamse Velden ook rekenen op regisseur Jan Matthys (De Smaak van De Keyser, Quiz me quick). In Vlaamse Velden kwam tot stand in samenwerking met Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en het VAF Mediafonds.

De openbare omroep bracht eerder al Parade’s End, De Allerlaatste Getuigen en Ten Oorlog, maar schakelt voor 2014 een versnelling hoger. Zo brengt Canvas de documentaires Niets is zwart-wit en Brave Little Belgium. Ketnet bekijkt de oorlog door kinderogen in Small hands in a big war. Op Radio 1 brengen Annemie Peeters en Marjan Temmerman allerlei oorlogsverhalen, terwijl de collega’s bij Radio 2 een reeks van 45 afleveringen plannen op basis van dagboeken. De research daarvoor wordt gedaan door het Ieperse museum van In Flanders Fields. Ook Westtoer verleent zijn medewerking.

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe deed kort de werking van GoneWest uit de doeken, de cultuur-historische herdenking vanuit de provincie zelf. “Langs het front, over een lengte van 85 kilometer met 8.500 fakkeldragers en 9 kunstvuurwerken, willen we één lang lichtbaken vormen. Verder staat er ook een dans- en toneelprogrammatie in de steigers met onder andere Wim Opbrouck, Johan Heldenbergh, Tom Lanoye en Wouter Deprez.” (BVB)

In Vlaamse Velden luidt oorlogsjaar 2014 in bij VRT

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier