In Spierre-Helkijn goedkoopste, in Knokke-Heist duurste woningen (Trends)

Redactie KW

De Belgische vastgoedmarkt is duidelijk aan het afkoelen, maar een crash zoals in de VS ligt nog niet in het vooruitzicht, ondanks de hogere interestvoeten en inflatie. Dat blijkt woensdag uit de jaarlijkse vastgoedgids van het zakenblad Trends/Tendance.

Specialisten gaan nog steeds uit van een zachte landing na de forse prijsstijgingen van de laatste jaren. Die prijsstijgingen maken het kopen van een woning voor een aantal categorieën intussen wel onbetaalbaar. Alleenverdieners vinden nauwelijks iets binnen hun budget en Brussel is zelfs voor bemiddelde tweeverdieners onbetaalbaar geworden zonder hulp van ma of pa. Een teken aan de wand: voor het eerst sinds lang trekt de huurmarkt weer aan.

Trends baseert zich voor zijn conclusies op de gegevens van de vastgoedmarkt tussen juni 2007 en juni 2008. Daarnaast werd ook gepolst bij vastgoedmakelaars en notarissen naar de jongste tendensen.

De vastgoedmarkt is het laatste jaar aan het vertragen, zo blijkt. In nominale termen waren er nog prijsstijgingen van rond de 2 à 3 pct. In Vlaanderen stagneerden de prijzen van villa’s, de bouwgronden werden nog steeds 6,8 procent duurder. Maar in reële termen, dus inclusief de hoge inflatie, is waarde van vastgoed gedaald, met 3 à 5 procent. Criteria als bereikbaarheid en energienormen worden alsmaar belangrijker voor de waardebepaling van vastgoed.

Van sommige categorieën in bepaalde provincies, zoals villa’s in Limburg en West-Vlaanderen, daalden de prijzen zelfs nominaal. Huizen en appartementen blijven ook opvallend langer te koop staan. Een belangrijk Antwerps makelaar spreekt van een verdubbeling van de verkooptijd. In Vlaams-Brabant slabakt de markt van nieuwbouwappartementen en geven zelfs makelaars toe dat de bouwgronden stilaan onbetaalbaar zijn geworden.

Bart van Craeynest van KBC spreekt van een evolutie “die in de sterren stond geschreven”, gezien de sterke prijsstijgingen de laatste jaren. Deze afkoeling is niet dramatisch en volgens Van Craeynest moet niet gevreesd worden voor een crash. Hij wijst op het voorzichtige beleid van de hypotheekverschaffers in België.

Door de sterke prijsstijgingen en de duurder geworden rente is het kopen van een huis wel nagenoeg onbetaalbaar geworden voor een éénverdienersgezin, stelde Trends vast. Kleine woningen onder de 100.000 euro zijn bijna van de markt verdwenen. Alleenstaanden met een nettoloon van 1.655 euro kunnen zonder financiële steun nergens in Vlaanderen nog een woning tegen mediaanprijs (162.500 euro, meestal met verbouwingswerken aan, nvdr) kopen.

Gehuwden met een nettoloon van 3.500 euro kunnen nog in 75 procent van de Vlaamse gemeenten een huis kopen tegen de mediaanprijs. Maar als men kiest voor een degelijke en afgewerkte woning slinkt het slaagpercentage tot 35 pct. Antwerpen en Brussel spannen de kroon wat huizenprijzen betreft. Een koppel of een goed betaalde directeur met 3.500 euro netto-inkomen, kunnen enkel nog in Sint-Jans-Molenbeek een mediaanwoning kopen, de rest van het Brussels gewest is te duur geworden.

Deze tendens is voor nieuwkomers op de markt een probleem. Vandaar dat het jongste jaar weer meer werd gehuurd. Jongeren die al vastgoed bezitten, profiteren mee van de prijsstijgingen.
De goedkoopste woningen in België zijn te vinden in Dour, Quiévrain, Colfontaine, Bievre en Spiere-Helkijn. De duurste gemeenten zijn voor de drie gewesten Sint-Pieters-Woluwe, Knokke-Heist en Lasne. (Bron: Belga)

www.trends.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier