In Oostduinkerke werd voor het eerst een kleine torenvalk gespot in België

Redactie KW

In Oostduinkerke is zaterdag voor het eerst in ons land een ‘kleine torenvalk’ gezien. Het gaat om het mediterrane kleine broertje van onze torenvalk, meldt Natuurbericht.be.

Het was vogelkijker Diederik D’Hert die zaterdag, tijdens het fotograferen van vinken aan de duingordel van Oostduinkerke, rond 10.30 uur een kleine valk zag aanvliegen uit noordoostelijke richting. Een check met de literatuur en een analyse van de gemaakte foto’s leidde naar de ‘kleine torenvalk’, het kleine broertje van onze torenvalk.

“Beide soorten lijken sterk op elkaar”, verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt). “Zeker jonge vogels en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. De nagels van de torenvalk zijn altijd zwart, die van de kleine torenvalk altijd licht. Maar nageltjes zien bij een overvliegende vogel is quasi uitgesloten. Wat rest is voer voor specialisten. Het feit dat de tiende (= buitenste) handpen duidelijk langer is dan de zevende, gaf de doorslag. Bij een torenvalk is die buitenste handpen ongeveer even lang dan die zevende.”

De kleine torenvalk is een mediterrane soort, waarvan de Europese populatie geschat wordt op 25.000 tot 42.000 paar. Het zwaartepunt ligt in Spanje, maar ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije komt de soort voor, net als in Centraal-Azië en Noord-Afrika. De West-Europese populatie is er sinds 1950 met ongeveer 95 procent op achteruit gegaan, al lijkt die trend de laatste jaren gestopt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier