In Flanders Fields Museum: “Waar blijft Europa met de herdenking van WOI?”

Redactie KW

“Europa blijft momenteel opvallend afwezig in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.” Dat zei Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper op een conferentie over herdenkingstoerisme.

Oud-premier Yves Leterme, die samen met zijn werkgever OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de conferentie organiseerde, trad hem bij.

Opvallend

“Waar is Europa? Waar is de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy?”, vroeg Chielens zich luidop af. De coördinator van het In Flanders Fields Museum mist op dit moment internationaal initiatief om de Eerste Wereldoorlog ter herdenken, en kijkt vooral in de richting van Europa. “Europa is nu afwezig, maar was na de Wereldoorlogen nochtans het antwoord op het vredesvraagstuk.” Sinds de Tweede Wereldoorlog, die de kaart van Europa hertekende, kent West-Europa al bijna zeventig jaar geen oorlog meer, wat de langste vredevolle periode is in zijn geschiedenis.

Adjunct-secretaris-generaal bij de OESO Yves Leterme kon zich vinden in de kritiek van Chielens. “Het valt me inderdaad ook op dat Europa daar niet echt mee bezig is. Europa is nochtans het fantastische resultaat van de vrede. Het is wachten wat er de komende maanden en jaren vanuit die hoek zal gedaan worden”, besloot hij.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier