In Damme rij je niet sneller dan 70 km per uur

Redactie KW

Damme pakt uit met een verkeersprimeur. Het is de eerste Vlaamse stad waar je nergens sneller mag rijden dan 70 kilometer. Deze maatregel moet vooral de zwakke weggebruikers beter beschermen. Het landelijke Damme beschikt over zo’n 250 km wegen waar er tot nu harder dan 70 werd gereden. Deze algemene snelheidsregel moet ook voor chauffeurs de verkeerssituatie een stuk overzichtelijker maken.

Het verkeer langs de drukke N9 aan de gemeentegrens met Oost-Vlaanderen is gewaarschuwd, 70 km is in Damme voortaan de maximumsnelheid. Voor de invoering van de zone 70 zijn er zo’n 160 nieuwe snelheidsborden nodig. Maar nu kan wel een veelvoud daarvan verdwijnen. “We hebben dus nu nog 3 zones. Iemand die binnenrijdt in Damme komt in zone 70, buiten de bebouwde kom. Daarna heb je een bord in de bebouwdekom waar je 50 mag en binnen die zone heb je nog zones 30 in de woonwijken en schoolbuurten. Dus een duidelijker beeld voor de weggebruiker”, zegt Jan Bonneure van de politiezone Damme-Knokke-Heist.

Damme telt 8 deelgemeenten. De vele polderwegen zijn populair bij recreanten en zwakke weggebruikers. De snelheidsbeperking moet voor een betere bescherming zorgen. “De verbindingswegen op ons grondgebied zijn allemaal 70 per uur en langs de landbouwwegen mocht er tot nu toe 90 gereden worden. Als we zien dat een recreatieve gemeente met zijn fietsers en ruiters en ook fietsende schoolkinderen 90 mocht gereden worden was dat zeer onveilig”, zegt burgemeester Dirk Bisschop.

Evaluatie

Met het invoeren van de snelheidsbeperking kan de burgemeester op de steun van de verkeerspolitie rekenen. Na een maand van kennismaking volgt er een hardere aanpak. Over een jaar wordt het effect van de zone 70 in Damme geëvalueerd. (BV)

Meer nieuws op Focus vanavond vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier