Impact van kusttoerisme wordt onderschat

Redactie KW

De economische impact van het kusttoerisme is jarenlang onderschat. Het hele jaar door is er aan zee veel meer volk dan geregistreerd. Dat bewijst de nieuwe studie van Idea Consult en het WES. Jaarlijks zijn er aan zee 27 miljoen overnachtingen in tweede verblijven. Dat cijfer is goed voor driekwart van alle toeristische overnachtingen aan de kust. Eigenaars en overnachters consumeren bovendien massaal. De nieuwe studie over tweede verblijven zet het toeristische belang van de kusteconomie in een heel nieuw daglicht.

Idea Consult en het West-Vlaams Economisch Studiebureau hebben twee jaar gewerkt aan het rapport. Duizenden mensen werden ondervraagd. Voor het eerst zijn de 82.000 tweede verblijven aan zee met tabellen en nauwkeurige cijfers in kaart gebracht. “Die zijn behoorlijk spectaculair. We rekenen nu op 27 miljoen overnachtingen en dat is goed voor 1,2 miljard euro investeringen aan de kust”, zegt Christiane Gunst van het WES.

Drie kwart van alle overnachtingen gebeuren dus in tweede verblijven en dat wordt in de officiële toeristische cijfers niet geregistreerd. Telkens de eigenaar zelf slaapt of zijn verblijf uitleent aan vrienden en kennissen valt de toeristische overnachting uit de statistieken.

“Het belang is dat men de economische impact en de tewerkstellingimpact van tweedeverblijven nu eens aantoont. We moeten binnenkort een nieuwe Vlaamse regering vormen. En ik denk dat we daar moeten streven om meer centen naar de kust te krijgen om de sector te ondersteunen en te begeleiden naar de toekomst toe”, klinkt het bij Jan Jassogne van CIB Immobiliën Vlaanderen.

Volgens de vastgoedsector moeten de streekpolitici op basis van de nieuwe cijfers zwaar wegen op het regeerakkoord. Uit de studie blijkt ook dat recent 25.000 nieuwe tweede woningen zijn gebouwd. 20 procent van alle woonruimte aan de kust zit in tweede verblijven.

Bijna 1 op 5 tweedeverblijvers zegt dat ze overwegen om zich permanent aan de kust te vestigen. De kust mag zich opmaken voor zo’n 20.000 nieuwe en vaak oudere inwoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier