Impact drama Ford Genk op West-Vlaamse bedrijven valt mee

Redactie KW

De impact van het drama bij Ford Genk op andere bedrijven in West-Vlaanderen valt al bij al nog mee. Maar weinig bedrijven leveren rechtstreeks aan de Limburgse autoproducent. Het kunststoffenbedrijf Fremach in Izegem heeft wel een contract met Ford maar het is nog niet duidelijk wat de concrete gevolgen zijn. Het drama zal zich op termijn wel laten voelen in de haven van Zeebrugge.

Fremach, het vroegere Structuplas, in Izegem maakt kunststoffen onderdelen voor auto’s, onder meer voor de Ford Mondeo. De sluiting zet dit contract nu op de helling, zegt de vakbond. John Debrouwere: “Zij werkten sowieso voor de Ford Mondeo onderdelen af. Er was hen beloofd in het kader van het nieuwe contract voor Ford Mondeo dat ze ook voor 2013 leveringen konden voorzien. Maar dat komt natuurlijk nu helemaal op de helling te staan.”

Geen commentaar

Bij Fremach zijn de jongste jaren heel wat mensen ontslagen door de crisis in de autosector. Nu werken er nog zo’n 100 mensen. De directie van Fremach was vandaag onbereikbaar voor commentaar. Het is nog te vroeg om de impact in te schatten.

De Witte Lietaer

Naast Fremach levert ook De Witte Lietaer Industries in Wervik de stof voor de autozetels in de Ford Mondeo. Onrechtstreeks via een bedrijf in Tsjechië. Maar de sluiting zal hier maar weinig gevolgen hebben, zegt het bedrijf.

Haven Zeebrugge

De sluiting van Ford Genk zal wel in de haven van Zeebrugge gevolgen hebben. De Zeebrugse haven is een van de meest gespecialiseerde in autotransport in Europa. Enkele jaren geleden snoepte Vlissingen wel een groot deel van de Fordtrafiek weg uit Zeebrugge. Toch is het merk Ford nog altijd goed voor zo’n 100.000 wagens. De havendirectie vermoedt dan ook dat het drama in de auto-industrie van Limburg zich op termijn hier zal laten voelen.

Impact drama Ford Genk op West-Vlaamse bedrijven valt mee

Bekijk hier de reportage

Impact drama Ford Genk op West-Vlaamse bedrijven valt mee

Gevolgen haven Zeebrugge

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier