IMOG opent uniek containerpark voor regio

Redactie KW

In Harelbeke is het nieuwe containerpark voorgesteld. Volgens IMOG, de afvalintercommunale in Zuid-West-Vlaanderen, gaat het om een uniek project in de regio. Nergens anders is er een containerpark dat zich, naast gewoon afval, ook richt op het afval van KMO’s.

Het nieuwe containerpark in Harelbeke bestaat uit twee delen: een niet-betalend gedeelte waar alle inwoners van de stad met hun klassiek afval terechtkunnen en een betalend gedeelte voor afval van KMO’s. Dat is nieuw in de regio en volgens IMOG was er nood aan.

” Zuid-West-Vlaanderen is toch een regio met heel wat zelfstandige ondernemers, heel wat kmo’s en we zien ook in diverse acties binnen hun verenigingen dat ze de nadruk leggen op duurzaamheid,” zegt Johan Bonnier. “Ook daar willen wij een stukje dienstverlening aanbieden en daardoor zijn wij ook vlug op de boot gesprongen om ook dat park te kunnen aanbieden aan de kmo’s in de regio.”

Op het betalend gedeelte kunnen de KMO’s, maar ook particulieren uit de hele provincie terecht met ondermeer bouw- en sloopafval, houtafval, maar ook met papier en karton. Het betaalsysteem is simpel: de auto met het afval wordt eerst gewogen. Dan kan het afval gelost worden en daarna wordt de auto opnieuw gewogen. Het verschil moet betaald worden. Het soort afval bepaalt het tarief.

IMOG wil met het nieuwe containerpark streven naar duurzaamheid. De slogan “Afval wordt grondstof en energie” moet duidelijk maken dat afval niet langer een milieutechnisch probleem is.

“Vandaag hebben we door heel wat inspanningen door bedrijven, inwoners van IMOG, kunnen bereiken dat er eigenlijk geen afval meer is. Worden is een werkwoord en als we er een beetje aan werken, dan kan het terug grondstof worden en eigenlijk ook energie. Maar eigenlijk toch de nadruk op grondstof, want grondstof komt voor energie.”

Het park is vanaf volgende maandag open voor het grote publiek en zal op weekdagen open zijn van 7u ‘s morgens tot 19u ‘s avonds en op zaterdag van 8u tot kwart na vier. Het hele project heeft ruim 1 miljoen euro gekost.

(jv/sg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier