Imagostrijd West-Vlaanderen: groen en/of ondernemend?

Piet Vanthemsche. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Dat West-Vlaanderen de bakermat is van de Europese diepvriesgroentenindustrie, mogen wij dat niet langer in ons vaandel voeren?

Ondervoorzitter Jos Claeys van Voka Roeselare-Tielt liet van de week in de persmap van Voka optekenen dat de streek van Roeselare-Tielt heel wat stille kampioenen onder de bedrijven telt. “Maar die bedrijven zijn vaak te bescheiden. De ondernemers worden voorgesteld als harde werkers in de groententuin van België. Net van dat imago willen we af,” beklemtoont Jos Claeys. “We worden liever gepercipieerd als jong, dynamisch en zelfs een beetje gek.”

Hoezo, van dat imago moeten we af? In een interview dat van de week in Krant van West-Vlaanderen verschijnt reageert Boerenbondvoorzitter én uitgeweken West-Vlaming Piet Vanthemsche op zijn minst verbaasd over die Voka-stelling.

“West-Vlaanderen is niet alleen de groententuin van Vlaanderen, het is de landbouw- en voedingsprovincie van ons land. De West-Vlaamse land- en tuinbouw en voedingsindustrie is even groot als die van gans Wallonië. Mensen zoals Jos Claeys en vele andere West-Vlamingen hebben er hun welvaart aan te danken. Het gaat over 15.000 bedrijven en 46.000 arbeidsplaatsen. Ik vind het een beetje vreemd dat hij zich nu een beetje schaamt voor zijn herkomst. Hij vindt zijn eigen sector blijkbaar niet hip en gek genoeg. Je roots verloochen je niet.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier