ILVO wil zeebaarzen conditioneren en vangen met geluid

Redactie KW

Kan je zeebaarzen conditioneren door ze in windmolenparken extra voeding te geven en tegelijk een geluid te laten horen en ze vervolgens buiten de windmolenparken te lokken met hetzelfde geluid en zo vangen? Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende denkt van wel en onderzoekt de mogelijkheden. Visserij op deze manier zou een Europese primeur zijn, maar is nog niet voor morgen.

“Zeebaars is nog maar een tiental jaar aanwezig in het Belgische deel van de Noordzee. Door de opwarming van het klimaat schoof deze vissoort flink noordwaarts op. Commercieel is zeebaars een interessante en niet-bedreigde soort. Sinds enkele jaren vissen in ons land een drietal reders specifiek op zeebaars. Soorten als kabeljauw, steenbolk of zeebars vertoeven graag aan de windmolenparken door de verharde bodem. Het grote probleem is echter dat je in de windmolenparken niet mag vissen. Anders dreigen er discussies over de aansprakelijkheid als een vissersboot tegen een windmolen vaart en voor schade zorgt.”

Openzeeboerderij

“Wij wilden weten of je de windmolenparken kan beschouwen als een openzeeboerderij waar de zeebaars zich vestigt. De bedoeling is dan de zeebaarzen te conditioneren op een geluidssignaal. We willen ze een Pavlov-reflex aanleren”, aldus Daan Delbare. “Zoiets wordt al met groot succes toegepast in Japan. In de windmolenparken krijgen de vissen een geluidsstimulus en gaan we ze tegelijk bijvoederen. Vissers die meewerken aan het project, zouden dan buiten de windmolenparken hetzelfde geluid laten horen en zo de zeebaarzen lokken en vangen.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier