Illegalenproblematiek in havens niet gestegen volgens parket Brugge

Redactie KW

De illegalenproblematiek in de havens van Oostende en Zeebrugge is de laatste tijd niet gestegen. Dat zegt het parket van Brugge. De discussie laait weer op na twee zware ongevallen met illegalen aan het station van Oostende.

In de havengeul achter het station van Oostende kwam woensdagmorgen een illegaal om het leven toen hij in het water belandde en meegezogen werd door de schroeven van een ferry. Afgelopen weekend verloor een illegaal een been nadat hij werd gegrepen door een locomotief.

Cijfers spreken een stijgend probleem met illegalen tegen. “In het arrondissement Brugge werden vorig jaar 2.500 illegalen opgepakt”, zegt Freddy Van Damme, eerste substituut van het parket van Brugge. “In 2002 en 2003 waren dat nog 6.000 illegalen. Er is dus een duidelijke daling te merken.”

De voorbije jaren werden volgens Van Damme veel inspanningen geleverd om het probleem in te dijken. “De pakkans is groter geworden en dus is het voor de illegalen minder zinvol om via Oostende en Brugge in Groot-Brittannië te geraken.”

In het verleden gebeurden al ongevallen met illegalen. “Dergelijke ongevallen kunnen we niet vermijden”, zegt Van Damme. “De havens van Oostende en Brugge zijn volledig afgesloten. Er zijn grote investeringen gebeurd. Veel meer kunnen we niet doen.” (Bron Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 3 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier