Illegalen zorgen in anderhalve maand voor 24 uur treinvertragingen

Redactie KW

Het treinverkeer op de lijn Oostende-Brugge moest dit jaar al 15 keer stilgelegd worden voor illegalen. Die proberen langs de treinsporen de aanpalende haven te bereiken om zich daar te verstoppen in een vrachtwagen richting Groot-Brittannië.

Dit resulteerde in een totale vertraging van meer dan 24 uur op 135 passagierstreinen, en van 1,5 uur op 6 goederentreinen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte op een vraag van N-VA senator Inge Faes. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom ondervindt het treinverkeer vooral in de winter last van dit probleem. In die periode proberen vluchtelingen de haven te bereiken na het invallen van de duisternis, die in de winter samenvalt met de avondspits.

Betere afsluiting

Na overleg tussen de NMBS-groep en de spoorwegpolitie is intussen besloten om een betere afsluiting te plaatsen tussen de sporen en het havengebied. Ook zal er ‘s nachts permanent bewaking zijn door een externe bewakingsdienst.

Turtelboom antwoordde verder op een vraag van Faes dat er vorig jaar in totaal 1.656 illegalen werden opgepakt op het grondgebied van Oostende. En dat zowel door lokale als federale politiediensten.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier