Illegale vluchtelingen stromen weer massaal toe

Redactie KW

Oostende wordt de laatste weken weer overspoeld door sans-papiers die de overtocht naar Groot-Brittannië willen wagen. Het lokale Centrum voor Algemeen Welzijnszorg (CAW) trekt aan de alarmbel: de stad doet niet meer dan “het probleem onzichtbaar proberen maken”, door af en toe illegalen op te pakken als de overlast weer te groot wordt. Dat schrijft De Morgen woensdag.

Volgens burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) ligt het probleem bij een gebrek aan opvang. “Met meer slaapplaatsen is de zaak zo opgelost.”

Elk voorjaar wordt de badstad overspoeld door vluchtelingen die naar Groot-Brittannië willen. Het goede weer laat hen toe buiten te slapen, in afwachting van de overtocht. “Ze slapen in parken, parkeergarages of appartementsgangen”, zegt Tine Wyns van CAW Middenkust. “Mensonterende toestanden, onze huisdieren zijn beter af. Eten doen ze dankzij gratis voedselbedeling, maar soms ook door te stelen. Ze eten wat ze kunnen vinden.”
Het stadsbestuur zelf relativeert de verzuchtingen van het CAW.

“We zien niet meer illegalen dan andere jaren”, zegt burgemeester Jean Vandecasteele(sp.a). “Bovendien ontkent niemand de realiteit. Het probleem is dat er te weinig opvangplaatsen zijn.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier