“Ik wil mijn steun voor thuiszorg terugkrijgen”

Redactie KW

Conny Vanhulle werd in 2011 twee benen en twee vingers geamputeerd en is nu getroffen door borstkanker. Conny ontvangt een uitkering voor mensen met een handicap en had enige tijd recht op een bijdrage voor thuiszorg, maar die werd na een controle door het RIZIV in september 2012

Conny heeft haar milt verloren toen ze kind was. Later verloor ze nog twee vingers en haar benen in een plotse coma. “Ik ging door een heel moeilijke periode en zag ook mijn relatie teloorgaan”, aldus Conny. De directie-generaal ‘Personen met een Handicap’ besliste in september 2011 dat mijn verdienvermogen tot één derde of minder was teruggevallen en mijn zelfredzaamheid verminderd met twaalf punten. Door dat eerste krijg ik tot op vandaag een uitkering voor mensen met een handicap, dat tweede gaf me recht op 16 euro per dag voor thuiszorg. Ik kon er een poetshulp met dienstencheques, Familiehulp en af en toe de karweidienst mee betalen. In september 2012 moest ik echter op controle bij het RIZIV in Brugge. Daar werd beslist dat mijn zelfredzaamheid niet met twaalf, maar slechts met elf punten verminderd was en ik dus geen recht had op de steun voor thuiszorg. In januari 2013 moest ik nog naar een nieuwe controle bij het RIZIV, maar daar werd dezelfde beslissing genomen.”

Alsof dat nog niet erg genoeg was, werd eind maart van dit jaar borstkanker bij Conny vastgesteld. Ik onderging een borstsparende operatie, moest drie maanden chemo en 33 bestralingen ondergaan. Die zijn nu afgerond. Op voorstel van mijn advocaat bracht ik het probleem met het RIZIV voor de arbeidsrechtbank. Op 6 november kwam de zaak voor een eerste keer voor, maar werd toen uitgesteld.”

“Ik moet de thuiszorg nu zelf betalen en dat is financieel een zware dobber. Die verminderde zelfredzaamheid van twaalf punten was toegekend voor onbepaalde duur. En dan verlies je die na een controle door mensen die je situatie niet kennen”, vertelt Conny.

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier