“Ik heb een keuze gemaakt naar mijn hart” (Jean-Pierre Vande Velde, ex-KV Oostende)

Redactie KW

“JP is back in town.” Met die gevleugelde woorden heeft het bestuur van tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven vanavond Jean-Pierre Vande Velde als (nieuwe) trainer voorgesteld. Tot gisterennamiddag was de Assenaar nog trainer van reeksgenoot KV Oostende, dat ‘not amused’ is met de manier waarop de overgang is tot stand gekomen.

“Nadat we zondag onze trainer Marc Wuyts op non-actief hebben gezet, is alles in een stroomversnelling gekomen. We hebben maandagavond telefonisch contact gehad, maar Jean-Pierre zei dat hij niet vrij was, maar erover zou nadenken. Gisteren heeft hij ontslag genomen bij KV Oostende en zijn we de onderhandelingen gestart. Vanmorgen waren alle formaliteiten geregeld en vanmiddag heeft hij de eerste training geleid”, vat sportief verantwoordelijke Eddy Vandezande de afgelopen 48 uur samen.

Jean-Pierre Vande Velde, eerder al drie jaar trainer van Zwarte Duivels Oud-Heverlee en nadien twee jaar bij fusieclub Oud-Heverlee Leuven, zegt een keuze naar zijn hart te hebben gemaakt. “De laatste maand liep ik er ongelukkig bij in Oostende. De lange treinritten -ik heb een angstfobie voor autosnelwegen- begonnen zwaar te wegen. Als je dan een telefoontje krijgt van een club waar je van houdt, begin je na te denken, al besef je dat Oostende hoger geklasseerd staat en OHL een moeilijke periode doormaakt. Het is zoals een lief dat je na tien jaar teugziet. Ik heb een keuze gemaakt naar mijn hart”, vertelt Jean-Pierre Vande Velde.

Bij KV Oostende kunnen ze niet lachen met de hele affaire. Nadat eerder dit seizoen speler Vincent Ehouman door OHL werd benaderd zonder de club te kennen, passeren de Leuvenaars ook nu weer het Oostendse clubbestuur. Voorzitter Yves Lejaeghere van KV Oostende beseft dat er juridisch weinig tegen de overgang in te brengen valt, maar heeft het over een deontologisch probleem. “De wet staat altijd boven een contract. We willen wel aan de Voetbalbond voorstellen om ook aan de tweedeklasseclubs een aantal regels op te leggen”, stelt Lejaeghere.

Een trainer op negen speeldagen van het einde van de competitie weghalen bij een reeksgenoot getuigt volgens een aantal mensen, ook binnen het OHL-bestuur, niet van fairplay. “Deontologisch kan je je daar vragen bij stellen, maar juridisch is er geen probleem”, zegt communicatieverantwoordelijke Chris Vandebroeck. Dat de beslissing om Jean-Pierre Vande Velde terug te halen unaniem door het directiecomité is genomen zoals sportief verantwoordelijke Eddy Vandezande vanavond beweerde, wordt door een ander bestuurslid ontkend, tenzij “geraadpleegde en aanwezige” directieleden wordt bedoeld.

Sportief gezien wacht Jean-Pierre Vande Velde alvast geen gemakkelijke taak. OHL heeft nog maar vijf punten voorsprong op de vijftiende in de rangschikking, een plaats die de club zou veroordelen tot het spelen van barragewedstrijden voor het behoud in tweede nationale.

“Ik wil opnieuw streven naar een OHL met een ziel, met een hart, met een beleving, een “over-mijn-lijk”-mentaliteit”, stelt Vande Velde. De wedstrijden van komende zaterdag op Antwerp en volgende week zondag thuis tegen… Oostende zijn alvast belangrijke waardemeters. Op langere termijn -Vande Velde heeft een contract tot juni 2011 getekend- wil de nieuwe trainer samen met bestuur en technische staff verder bouwen aan een ploeg die de top speelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier