“Ik ben geen kandidaat-premier”

Redactie KW

Anders dan bij de vorige federale verkiezingen in 2007, is Johan Vande Lanotte (sp.a) nu geen kandidaat-premier. “Die kandidatuur was een ervaring die ik geen tweede keer wil meemaken”, zegt hij vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Dat Vande Lanotte drie jaar geleden wel uitdrukkelijk kandidaat voor het premierschap was, was een louter strategische keuze, zegt hij, “die ik toen zonder goesting heb gemaakt. Nu zijn we te klein voor deze keuze.” Wat dan wel de ambitie van Vande Lanotte is? “Beter scoren dan in 2007. Dat is voor mij een goed resultaat.” De sp.a haalde toen 16,3 procent van de stemmen. Na de verkiezingen reiken Vande Lanottes ambities tot aan “een eventueel regeerakkoord waarin onze punten staan.

Verder niet. Ik zal zelf eens goed moeten nadenken of ik eigenlijk nog wel minister wil zijn.” Sp.a schuift geen gedetailleerd besparingsplan naar voren, maar volgens Johan Vande Lanotte zal er wel degelijk bespaard moeten worden. “Ik denk zelf dat het hevig zal zijn. Maar je mag nooit zo ver gaan dat het breekt. Geen enkele regering ter wereld heeft ooit al iets bereikt door enkel en alleen te besparen.” Over de N-VA zegt Vande Lanotte dat een staatshervorming met die partij “perfect mogelijk” is. “Met mijn naïeve geest geloof ik dat Bart De Wever een akkoord wil. De enige vraag is: krijgt hij het ooit verkocht?”(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier