IJzerwake wil Onafhankelijke Vlaamse staat

Redactie KW

De toekomst van Vlaanderen ligt in Europa. Dat is de centrale boodschap zondag tijdens de negende IJzerwake in Steenstrate, bij Ieper. Voor zowat 5.000 toehoorders sprak IJzerwake-voorzitter Wim De Wit van historische tijden. In de rand van de manifestatie heeft de politie 10 Walen opgepakt. Ze waren gewapend met boksbeugels, matrakken en wapenstokken.

De toekomst van Vlaanderen ligt in Europa. Dat is de centrale boodschap zondag tijdens de negende IJzerwake in Steenstrate, bij Ieper. Voor zowat 5.000 toehoorders sprak IJzerwake-voorzitter Wim De Wit van historische tijden.

“Meer dan ooit het doel”

“Nog nooit kozen zo veel Vlamingen voor een radicale, Vlaams-nationale partij. Een onafhankelijke Vlaamse staat moet meer dan ooit het doel zijn”, begon De Wit zijn speech op de weide in de schaduw van het monument van de gebroeders Van Raemdonck. Hij riep alle Vlaamse partijen op om front te vormen. Later houdt ook professor Matthias Storme een toespraak op de IJzerwake die dit jaar als motto heeft “Vrij Vlaanderen, ons Europa”.

Het is het negende jaar dat de IJzerwake in Steenstrate wordt georganiseerd nadat de vzw IJzerwake, de radicale strekking binnen het IJzerbedevaarcomité, zich afscheurde en op enkele kilometers van de IJzertoren een eigen bedevaart op poten zette.

Gewapende Walen opgepakt

In de omgeving van de weide heeft de politie een tiental Walen opgepakt. Ze werden tijdelijk aangehouden op bevel van de Ieperse burgemeester.

Volgens de politie waren ze van plan om de IJzerwake te verstoren. De Walen uit de omgeving van Luik hadden verboden wapens bij: boksbeugels, uitschuifbare matrakken en wapenstokken.

De Walen zullen zich hiervoor later moeten verantwoorden voor de rechtbank. (ABO/Belga)

-Meer vanavond in de Focus-WTV-flash, vanaf 18u30.-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier