IJzerwake: eenzijdige stappen zetten naar onafhankelijkheid

Redactie KW

“Het Vlaams parlement moet zijn verantwoordelijkheid nemen en eenzijdige stappen zetten naar onze onafhankelijkheid. (…) We roepen de Vlaamse politici dan ook op om niet langer tijd te verliezen in een zoektocht naar het onvindbare compromis met de Franstaligen.” Dat was de boodschap van voorzitter Johan Vanslambrouck zondag op de zevende IJzerwake in Steenstrate.

Ruim 5.100 mensen zakten zondag af naar de weide aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck voor de radicale Vlaams-nationale bijeenkomst die traditioneel de week voor de IJzerbedevaart plaatsvindt. Het moto van de meeting was “Nu durven met Vlaanderen”.

Naast de zowat voltallige partijtop en tientallen mandatarissen van het Vlaams Belang waren geen politici van andere partijen naar de regenachtige weide afgezakt.

In de verschillende toespraken werd de huidige politieke crisis als het bewijs gezien van het feit dat de Belgische constructie niet meer functioneert. De Belgische impasse is totaal en daar ondervindt ook Vlaanderen de nadelige gevolgen van, aldus Vanslambrouck.

Door de impasse is het Vlaams politiek bewustzijn echter ook groter geworden en het groeit nog naarmate de crisis aansleept, zo stelde Gui Celen, de toekomstige voorzitter van Pro Flandria en voorzitter van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier