IJzertoren pakt uit met bijzondere tentoonstelling

Redactie KW

In de IJzertoren in Diksmuide loopt een biezondere tentoonstelling. Met ?La Grande Guerre? toont de IJzertoren 65 foto?s die tijdens de Eerste Wereldoorlog door soldaten genomen werden. Ze geven een beeld van hoe het er tussen 1914 en 1918 in de loopgraven aan toeging. De foto?s op de expositie zijn afkomstig van het Mus de la Photographie in Charleroi. Het is voor het eerst dat de Ijzertoren samenwerkt met een Waals museum, voor een expositie.

“Het zijn eigenlijk allemaal foto’s die genomen zijn door soldaten zelf. Soldaten die in de loopgraven zelf een fototoestel met zich mee hadden en door hun eigen ogen de oorlog hebben geportretteerd,” zegt conservator Peter Verplancke van het IJzertorenmuseum.

‘La Grande Guerre’ toont de foto’s niet zomaar. De IJzertoren deed een beroep op een student uit Limburg om een speciale opstelling voor de tentoonstelling te bedenken. Met een houtstructuur uit paletten creëerde hij een soort loopgraven. Speciale naambordjes versterken het effect.

“Ik heb een concept bedacht om een subtiele link te leggen naar de loopgraven via het gebruik van paletten eigenlijk,” zegt Tim Beinsberger. “Daardoor krijg je eigenlijk een meerwaarde, omdat er een link is naar de Eerste Wereldoorlog, naar de loopgravenoorlog.”

Op de tentoonstelling ook portretten van oudstrijders. Ze werden in 1979 genomen door La Musée de la Photographie in Charleroi. Het is voor het eerst dat de IJzertoren samenwerkt met een Waals museum, om een expositie op te zetten. De tentoonstelling ‘La Grande Guerre’ loopt nog tot zondag 26 april in de IJzertoren in Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier