IJzerbedevaart wordt “serene herdenking van àlle oorlogsslachtoffers”

Redactie KW

Het IJzerbedevaartcomité slaat een nieuwe weg in. Een nieuwe vzw moet via de verschillende activiteiten, zoals het kunstenfestival Ten Vrede, de inhoudelijke boodschap van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid meer invulling geven, terwijl met de traditionele IJzerbedevaart voortaan alle slachtoffers van oorlog en geweld zullen herdacht worden, en dus niet enkel die van de Eerste Wereldoorlog. Het “nieuwe” IJzerbedevaartcomité werd donderdag voorgesteld in het Vlaams Parlement.

De vzw “Bedevaarten naar de Graven van de IJzer” blijft de
jaarlijkse IJzerbedevaart inrichten, legde comitévoorzitter Paul De Belder uit. “Maar dit wordt voortaan een serene herdenking van àlle
slachtoffers van oorlog en geweld. We vertrekken vanuit WO I, maar trekken het geheel verder open.”

“Door de onelinercultuur in de media wordt elk jaar opnieuw het
beeld bevestigd dat de IJzerbedevaart een politieke manifestatie is.
Dat willen we doorbreken door er een herdenkingsplechtigheid van te maken”, zegt De Belder. Het communautaire aspect zal wel niet helemaal sneuvelen, maar “we gaan niet langer op alle communautaire slakken zout leggen”.

Als legitieme vertegenwoordiging van de Vlamingen krijgt het Vlaams Parlement de kans een boodschap te brengen op de IJzerbedevaart. Dit jaar, op zondag 29 augustus, zal voorzitter Jan Peumans dit doen.

Een nieuwe, nog op te richten vzw zal zich binnen het
IJzerbedevaartcomité bezighouden met de andere activiteiten die de klassieke boodschap van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid uitdragen. “We moeten de boodschap van Diksmuide op een nieuwe manier brengen”, luidt het. Zo moet wat het kunstenfestival Ten Vrede betreft de vredesthematiek nog centraler staan.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier