IJzerbedevaart wil federale verkiezingen afschaffen

Redactie KW

In Diksmuide is zondag de 82ste IJzerbedevaart gehouden. Zowat 1.500 mensen woonden de plechtigheid aan de IJzertoren bij, onder hen politici zoals Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en N-VA-minister Philippe Muyters. Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Walter Baeten pleitte voor het afschaffen van de federale verkiezingen. Hij is ook tegen besparingen in de sociale uitgaven.

“Vlaanderen is er voor iedereen” was de slagzin van deze 82ste editie en deze vertaalde zich in een pleidooi voor een solidair en sociaal Vlaanderen. Aan beleidsmakers werd gevraagd een sociale politiek te voeren. “Dat Vlaanderen, als het moet bezuinigen om de crisis het hoofd te bieden, dit niet doet in de sociale uitgaven maar in de uitgaven voor prestigeprojecten die economisch noch sociaal noch cultureel een meerwaarde zijn”, zei Baeten.

Om de crisis en de uitdagingen van de toekomst aan te pakken, is er een staatshervorming nodig, luidde het. Het IJzerbedevaartcomité vindt het goed dat de Vlaamse regering haar bevoegdheden maximaal wil gebruiken, maar vraagt dat deze werkt aan een staatshervorming.

Want de Vlaamse regering is “de enige legitieme”, zo luidde het. De federale regering van Herman Van Rompuy (CD&V) is “staatsgevaarlijk”, want ze beschikt niet over een meerderheid aan Vlaamse kant. “Deze regering kunnen wij om democratische redenen onmogelijk als de regering van dit land aanvaarden”, zei Baeten. Hij pleitte voor het afschaffen van de federale verkiezingen. De deelstaatparlementen zouden zelf in gezamenlijk overleg moeten bepalen wat ze nog samen willen doen.

Op de meer radicale IJzerwake vorige week werd nog gepleit voor het loslaten van Brussel als Vlaamse hoofdstad, om zo de Vlaamse onafhankelijkheid te vergemakkelijken. Het IJzerbedevaartcomité is het daar niet mee eens. “Wij laten Brussel niet los, gisteren niet, vandaag niet, morgen niet”, zei Baeten. Wel moet Vlaanderen respect krijgen voor de financiële steun vanuit Vlaanderen en voor het Vlaams karakter van de Rand. “Als er geen respect is, gaat de kraan dicht”, zei Baeten. (Belga)

Een verslag van de Ijzerbedevaart ziet u in de Focus-WTV-nieuwsflash

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier