IJzerbedevaart: “geen goed oog in communautaire onderhandelingen”

Redactie KW

In Diksmuide vond de 84ste IJzerbedevaart plaats. Voorzitter Paul De Belder van het IJzerbedevaartcomité zei in zijn toespraak geen goed oog te hebben in de communautaire onderhandelingen die formateur Elio Di Rupo met acht partijen voert. “Een Copernicaanse revolutie zal het alleszins niet zijn, enkel wat gebroddel in de marge.”

De IJzerbedevaart is een jaarlijkse Vlaamsgezinde bijeenkomst ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De bedevaart wil elk jaar een boodschap van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid uitdragen en traditioneel is er ook aandacht voor de politieke actualiteit. Voorzitter De Belder betreurt dat de grootste Vlaamse partij, de N-VA, niet langer bij de onderhandelingen betrokken is, maar liet in het midden of N-VA buitenspel is gezet of zichzelf buitenspel heeft gezet. “Ik hoop alleen dat de geschiedenis ons binnen 10 of 20 jaar niet zal leren dat Vlaanderen opnieuw (…) een historische kans heeft gemist ten gevolge van de tegennatuurlijke entente van alvast op sociaaleconomisch vlak rechts-radicale flaminganten enerzijds en verstokte Belgicisten anderzijds.”

2.000 aanwezigen

Volgens de organisatoren zijn er zondag zo’n kleine 2.000 aanwezigen opgedaagd op de weide aan de IJzertoren. Dat is ooit veel meer geweest. Veel grote politieke kopstukken waren er niet. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gaf er een toespraak. Vlaams minister-president Kris Peeters, momenteel nog in het buitenland, liet zich vervangen door zijn partijgenoot Vlaams parlementslid Jan Durnez (CD&V).

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier