IJzerbedevaart Diksmuide vanaf 2013 op 11 november

Redactie KW

Vanaf 2013 vindt de IJzerbedevaart in Diksmuide plaats op 11 november, Wapenstilstand, in plaats van eind augustus. “De dag waarop over de hele wereld het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht”, aldus Paul De Belder, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité. “Het IJzerbedevaartcomité wil daarmee terugkeren naar de oorsprong van de bedevaart: een herdenking van de soldaten van het Belgisch-Duitse front op Vlaamse grond.”

“De 85ste IJzerbedevaart van 26 augustus 2012 zal niet de laatste zijn”, zei Paul De Belder, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité tijdens een persconferentie in de IJzertoren in Diksmuide op dinsdag 1 mei. “Ik zou bijna zeggen, integendeel. We zijn ervan overtuigd dat we de IJzerbedevaart een nieuwe toekomst geven door de herprofilering naar een serenene herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, en bij uitbreiding, van alle slachtoffers van oorlogen en geweld, nu ook door te trekken naar de datum van de manifestatie.”

“De IJzerbedevaart zal vanaf volgend jaar niet meer op eind augustus plaatsvinden, maar op de dag waarop over de hele wereld het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht: 11 november”, aldus Paul De Belder. “Door terug te keren naar de oorsprong willen we deze historisch zo belangrijke manifestatie de toekomst teruggeven die ze in de loop van de jaren achter zich leek te hebben. Van nu af aan zetten we in op de 100ste IJzerbedevaart van donderdag 11 november 2027.”

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van 4 mei 2012. Vanavond ook op het nieuws van Focus & WTV vanaf 18u00

IJzerbedevaart Diksmuide vanaf 2013 op 11 november

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier