IJsjesverkoper uit Stavele wil geen boete betalen voor te versnipperde rij- en rusttijden

Redactie KW

Martin uit Stavele verkoopt al 27 jaar ijsjes en diepvriesproducten aan huis. Hij respecteert rij- en rusttijden, maar niettemin hangt hem een boete van 1.200 euro boven het hoofd, omdat hij zijn opgelegde rusttijd – volgens de wet – te veel versnipperd, heeft opgenomen.

Martin verkoopt zijn waren van aan de Kluisberg tot in De Panne. In juli 2011 kocht hij een nieuwe vrachtwagen, met daarin een digitale tachograaf. “De wet zegt dat de chauffeur iedere 4,5 uur drie kwartier moet rusten en dat de vrachtwagen dan niet mag rijden. Men mag die tijd ook opsplitsen in een kwartier en een half uur. Nadien mag men weer 4,5 uur rijden. Per dag mag er 9 uur worden gereden. De voorbije 27 jaar heb ik mijn ronde en mijn cliënteel zorgvuldig opgebouwd. Om zo efficiënt mogelijk te werken, is mijn toer dan ook tot op de minuut getimed. Op die manier kan ik 150 à 200 klanten per dag bezoeken. Dat is inderdaad een hels tempo, maar het lukt. ‘s Middags stop ik tien minuutjes om te eten. Alleen zo krijg ik op drie weken tijd alle klanten bezocht.”

In november 2011 kreeg Martin in Zulte politiecontrole. De tachograaf werd bekeken en uiteindelijk kreeg hij een geldboete van 1.200 euro in de bus. De uitleg was dat op meerdere dagen de wettelijke rusttijd niet werd gerespecteerd. “Ik wist niet wat ik zag”, zegt Martin. “Ik rij slechts vijf à zes uur per dag en respecteer dus de toegestane rijtijd. Ik ging er ook van uit dat mijn vrachtwagen voldoende rusttijd heeft. Ik sta namelijk constant aan de voordeur te verkopen; 150 à 200 keren per dag en dat gedurende 6 à 7 uur. Dus weiger ik deze boete te betalen. Ik ga in beroep.”

(AB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 22 juni 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier