Ieperse boeren halen slag thuis: Vlaamse administratie werkt nieuw voorstel RUP Ieperboog uit

Redactie KW

Boerenbond en ABS hebben hun protestactie tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan Ieperboog vandaag bijgestuurd. De Vlaamse administratie werkt een nieuw voorstel uit. De boeren namen het niet dat 1.000 ha landbouwgrond als natuurgebied werd ingekleurd en dat het hele gebied onder curatele van onroerend erfgoed werd geplaatst.

Het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan, waarbij de bestemming van gronden wordt vastgelegd, kwam er nadat Vlaams minister Bourgeois bij de Unesco aandrong op erkenning van een groot deel van de Westhoek als werelderfgoed.

In het voorstel van de Vlaamse administratie werd dus 1.000 ha landbouwgrond ingekleurd als natuurgebied. Bovendien zouden 12.000 ha bouwvrij gebied worden of natuurverweving en het hele gebied zou onder curatele komen van onroerend erfgoed.

Druk

De boerenorganisaties waren het met het voorstel van de administratie niet eens en planden voor vandaag vrijdag een protestactie in Ieper. Die werd bijgestuurd nadat de administratie beloofde het huiswerk over te doen. Een 40-tal boeren trokken met hun tractoren in Ieper de weg op om druk op de ketel te houden bij de Vlaamse administratie. Zo hebben ze korte tijd de Oudstrijderslaan in Ieper bezet.

(Foto EF, TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks West van vrijdag 27 april en vrijdag 4 mei 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier