Ieper verliest als enige West-Vlaamse stad subsidies ontwikkelingssamenwerking

Redactie KW

(UPDATE) Ieper krijgt als enige West-Vlaamse stad geen subsidies voor haar ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking VAIS vindt de sensibilisatie naar de bevolking toe te gering. Het agentschap vraagt zich ook af hoe duurzaam de inleefreizen voor secundaire scholen zijn naar het Ghanese Wa.

Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Delie is onaangenaam verrast. “We dachten net dat we goed bezig waren. Want de manier waarop wij de voorbije jaren gewerkt hebben aan de stedenband met de Ghanese stad Wa was voor veel andere gemeenten een voorbeeld. Maar als je al een hoogstaande werking hebt, is het moeilijk om nog veel progressie te maken. Wellicht zijn we daarop afgerekend. Het Vlaams Agentschap kreeg 30 aanvragen, waarvan er 1/3 moeten afvallen. Blijkbaar geven ze de voorkeur om gemeenten te subsidiëren, die nog maar weinig gerealiseerd hebben op vlak van ontwikkelingssamenwerking.

De Vlaamse subsidies bedragen zo’n 40.000 euro, waarvan 15.000 euro loonkost en 25.000 euro werkingskosten. Doordat die nu wegvallen, wordt de werking van de dienst Vrede en Ontwikkeling op een lager pitje gezet. Zo was het de bedoeling om jongeren uit Wa op kosten van de stad Ieper uit te nodigen naar hier, maar dat project is geschrapt.

Ieper dient nu wel een nieuwe aanvraag in voor subsidies voor het werkjaar 2012-2012.

Er zijn nu nog vijf West-Vlaamse steden en gemeenten die een subsidie krijgen voor Ontwikkelingssamenwerking. Zo heeft Harelbeke projecten lopen met Namibië, Koksijde met Suriname, Kortrijk met de Filippijen, in Oostende lopen er projecten met Gambia en Waregem richt zich op Rwanda.

(PL/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier