Ieper pakt zijn vestinglandschap aan

Redactie KW

Ieper heeft plannen met het vestinglandschap. De stad beschikt over de best bewaarde vestingen van het land. Dit vestinglandschap slingert zich als een groen lint rond de binnenstad. Het stadsbestuur heeft nu een studie laten uitvoeren over dit historisch stukje Ieper

Vooral voor het deel langs de Oudstrijderslaan zal worden aangepakt. De studie bevat een aantal voorstellen, die nu nog verder onderzocht en uitgewerkt moeten worden. Bedoeling is dat er binnen afzienbare tijd een Ruimtelijk Uitvoeringsplan kan worden opgemaakt dat bepaalt hoe het nu verder moet met het vestinglandschap. In elk geval moet het voormalig groenpark langs de Oudstrijderslaan een nieuwe bestemming krijgen. Een deel van dat gebied zou een evenementenplein kunnen worden voor kleine concertjes en straattheater. De rest zou parkgebied worden.

Doorsteken

Het huidige Vredesplein, dat nu vrij afgesloten is en praktisch niet gebruikt wordt, zou in dat park geïntegreerd worden. Het zou een half open wandelgebied worden, waarbinnen ook de bestaande volkstuintjes geïntegreerd kunnen worden. In elk geval zouden er ook doorsteken moeten komen naar de Majoorgracht toe, zodat dit gebied echt een verbinding heeft met de vestingen. Andere elementen die in de studie aan bod komen om de Ieperse vestingen op te waarderen, zijn een verftuin aan de souterrains van Sint-Jacobs en een voetgangersbrug die de verbinding maakt van de voorvestingen over de Zuiderring naar de Verdronken Weide.

Bekijk hier de reportage

(P.L./A.D.)

Meer vanavond in het WTVnieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier