Ieper op zoek naar 35 ha extra industriegrond

Redactie KW

Na de verrassende wending van het dossier ‘afbakening kleinstedelijk gebied Ieper’, waar Ieper plots maar 14 ha industriegrond meer krijgt in de zone Ieperleekanaal in plaats van de aanvankelijk voorziene 49 ha, wil de stad zo snel als mogelijk 35 ha extra bedrijventerrein afgebakend zien. Ieper doet daarbij zelf geen voorstellen maar werpt de bal in het kamp van de provincie.

In de voorbije twee weken ging het er nogal heftig aan toe tussen burgemeester Luc Dehaene en de provincie, maar nu de teerlingen toch geworpen zijn, neemt de burgemeester wat gas terug : „Wie met modder gooit verliest terrein. We blijven de gang van zeken erg spijtig vinden en begrijpen niet hoe de provincie pas op het allerlaatste moment haar kar gekeerd heeft, maar het stadsbestuur legt zich neer bij de beslissing. Maar we zullen sterk aandringen op een alternatief voor de verloren gegane hectaren industriegrond”, antwoordde hij aan Ives Goudeseune (SP.A), die hem in de gemeenteraad van maandagavond het vuur aan de schenen legde i.v.m. de geschrapte industriezone.

En de burgemeester voegde meteen de daad bij het woord want hij legde aan de raad een motie van drie punten ter stemming voor. Daarin claimt Ieper het recht op 35 bijkomende hectaren industriegrond, stelt men dat het provinciebestuur hier dringend werk moet van maken, en voegt men er meteen bij dat de zone Reigersburg (tussen de kunstenaarswijk en de Noorderring) hierbij geen optie is, dat laatste om speculaties en ongerustheid allerhande uit het verleden niet nodeloos opnieuw te laten oplaaien.
Boeren niet akkoord
Geen enkele oppositiepartij zag graten in deze motie en wou ze dadelijk onderschrijven, maar dat bleek niet het geval bij de meerderheid, want Pieter Vandenberghe van de landbouwvleugel veerde recht : „Moeten wij hier nu dadelijk ja op zeggen ? We kregen nog niet eens de kans dit in onze groep te bespreken ?” Maar burgmeester Dehaene vond dat er geen tijd te verliezen was en dat het dadelijk moest. Niet meteen naar de zin van Vandenberghe en collega Els Morlion. Maar toen er werd gestemd, kleurden alle vakjes toch groen. „We zijn loyaal aan de partij, maar toch zijn we hier niet echt tevreden mee”, aldus nog Vandenberghe, „want wij vinden dat dit niet ver genoeg gaat. Waarom doen wij zelf geen voorstellen ?”
Hiermee was deze kwestie voorlopig van de baan, maar voor Els Morlion was de veer toch gebroken, want enigszins aangeslagen verliet ze kort na de behandeling van dit punt de raadszaal. Na de zitting kregen we van Pieter Vandenberghe nog wat verdere uitleg. „Ik blijf de gang zaken bij de provincie toch bijzonder vreemd vinden. We hadden een compromis waar iedereen zich kon in vinden en nu begint alles weer van voor af aan. We moeten op zoek naar 35 ha industriegrond en waar zal men die vinden ? Onze boeren zullen zich alweer ongerust beginnen maken. Dit gaat jaren en jaren duren ! Ik begrijp niet waarom de stad zich niet harder opstelt en geen beroepsprocedure overweegt tegenover de provincie. Maar laat ons dit rustig en in overleg bespreken. Ik wil hierover geen ruzie in de partij, daar is het nu trouwens ook het moment niet voor”.
Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.
(JRE)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 8 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier